Pisztrángot telepítettek a Zala folyóba

2010.05.05. 17:44

 Mintegy 200 kilogramm őshonos, méretes pisztrángot telepített a Zala folyóba a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége.

Az áramláskedvelő, rejtőzködő és fényt kerülő, 25-35 centiméteres sebes sporthalak kihelyezésével a zalai szövetség a meglévő pisztrángállományt kívánta erősíteni - tájékoztatta Ernszt Tamás halászati és vadászati felügyelő szerdán az MTI-t.

A pisztráng a búvóhelyekben bővelkedő, alámosott részeket kedveli, szívesen tartózkodik a bedőlt bokrok, fák és összetorlódott uszadékok alatt. Az idősebb egyedek a "magányt" kedvelik, míg a fiatal példányok inkább néhányfős csapatokban élnek.

A pisztráng kisebb rákokat, tegzeseket, kérészeket, vízi rovarokat fogyaszt, de a nagyobb példányok a kisebb halakra is vadásznak. Herman Ottó A magyar halászat könyve (1887) című munkájában a pisztrángot a halak kaméleonjának nevezte, mert egyik halfaj sem olyan változatos a faunánkban, mint a sebes pisztráng. A környezeti-ökológiai hatások miatt a méretben, színezetben és táplálkozásban ugyanazon fajon belül nagy eltérések tapasztalhatók.

Az egyre növekvő zalai "horgásztáborban" még kevés, de évről évre emelkedik a nagyobb testmozgással járó, mozgó, barangoló horgászok száma, akik legyezve, pergetve, úsztatva fedezik fel a vadvizeket. A kedvező földrajzi elhelyezkedés miatt egyre több külföldi, elsősorban szomszédos horvát, szlovén, valamint osztrák vendéghorgász is megjelenik megyében - mondta el az MTI-nek Ernszt Tamás.

A kedden telepített sporthalakat Hoitsy György hozta Lillafüredről, aki nemcsak neveli és szaporítja a pisztrángokat, hanem a kifogott halakat fel is dolgozza és pácolt, füstölt formában fel is szolgálja a vendégeknek.

A pisztrángot sokféleképpen lehet elkészíteni. Nagyon finom parázson, faszénen sütve, de előtte ajánlott ízlés szerint befűszerezni, szalonnával, hagymával tűzdelni. Alufóliával betakarva kerti partikon kuriózumnak számít, de ízletes a kakukkfüves, kukoricás, paprikáslisztbe forgatott, forró olajban pirosra sütött változata is - mondta el a zalai vad- és halőr az MTI-nek.