Német tematikus hét a Premontreiben

2015.02.06. 11:13

A Premontrei Gimnázium újraindításának 20 éves jubileuma alkalmából az iskola nyelvszakos tanárai február első hetében német nyelvi tematikus hetet szerveztek.

Első meghívottunk Barbara Pfeiffer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatóhelyettese volt a vendégünk. Képekkel illusztrált előadásával mutatta be a diákoknak – természetesen németül-, hogy milyen feladatai vannak a Kulturális Fórum munkatársainak.

Európa számos országában van képviseletük. 1977 óta vannak jelen a mi hazánkban is. 2001-ig Osztrák Kulturális Intézet, utána pedig Osztrák Kulturális Fórum néven működnek. Szervezetileg az Osztrák Nagykövetséghez tartoznak, így az irodájuk is a követség épületében található Budapesten. Összesen hat munkatárssal dolgoznak. Az osztrák kultúra egyfajta követei, amit szeretnének a magyar emberekkel is megismertetni. Fontos feladatuknak tartják a német nyelv népszerűsítését, oktatásának támogatását. Ezért is vállalták szívesen, hogy ellátogatnak a Premontrei Gimnáziumba.

Német tematikus hét a Premontreiben

Barbara Pfeiffer előadása után diákok által készített két német nyelvű képes bemutató következett. Négy kilencedik osztályos diák Svájcról, két tizedikes pedig Ausztriáról mondott el sok érdekes tudnivalót.

A német tematikus hét második napja kizárólag a zenéről szólt. Hallhattuk az iskola kamarakórusát, és énekeseit. Szabó Tímea és Vesztergom Péter duettje nagy sikert aratott. A fellépők között köszönthettük az oberschützeni gimnázium diákzenekarát. Felkészítő tanáruk: Thomas Schleimer, aki zongora-, majd gitárjátékával erősítette a lelkes csapatot. Az osztrák fiatalok szívesen fogadták a meghívásunkat, örömmel jöttek el a Premontreibe.

Megtapasztalhattuk, hogy a zene egy olyan nyelv, amit valamennyien a szívünkkel érzünk és értünk.

Galéria

.