Próbarepülést szervezett Frankfurtba a sármelléki repülőjáratok üzemeltetője

2010.05.22. 19:49

 A gyors és kényelmes utazási lehetőség bemutatására a térség polgármestereinek, szállodavezetőknek és újságíróknak szervezett Sármellékről Frankfurtba próbarepülést szombaton a hévízi Mutsch Ungarn Reisen tulajdonosa.

Josef Mutsch a felszállás előtt elmondta: a sármelléki FlyBalaton repülőtér újranyitása körüli, márciusig tartó bizonytalanságok miatt idén alig harminc százalékos kihasználtsággal közlekednek a Lufthansával, és annak leányvállalataival szerződött chartergépek Németország és a balatoni repülőtér között. Tavasztól őszig Frankfurt, Düsseldorf és Hamburg reptereiről kilenc éve közlekedtet heti légi járatokat a Mutsch Ungarn Reisen Kft., de a forgalom mostani visszaesése miatt veszélybe kerültek a szezonban a további járatok, s ezzel együtt a FlyBalaton repülőtér léte is.

Az idegenforgalmi szakember arról is beszélt, hogy a reptér működtetése létkérdés a térség idegenforgalma számára, hiszen ha leállnak a járatok, az tíz évnyi visszalépést jelent a fejlődésben. Ezért szervezte meg a légi utazási bemutatót az idegenforgalomban érdekeltek számára, kérve egyben azt is, hogy mindent latba vetve támogassák a repülőtér üzemeltetését.

Vértes Árpád, Hévíz polgármestere azt fejtegette: lobbiznak azért, hogy nagyobb állami támogatást kapjon Sármellék. Hévíz is azon települések közé tartozik, amely anyagilag is hozzájárul a leszállóhely működtetéséhez, de ezek az összegek nem elegendőek a kellő nagyságú forgalom eléréséhez.

Hegedűs Lajos, a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület elnöke - egyben a gyógyfürdőt üzemeltető társaság vezérigazgatója - azt mondta: az egyesület célja, hogy a következő két évben Hévíznek újra nagyobb hírét keltsék Németországban. Ősztől például hat német városban tartanak prezentációt a fürdővárosról és a repülési lehetőségekről, de a Magyar Turizmus Zrt. anyagilag is hozzájárul a fürdőváros Németországi marketingjéhez.

A Lufthansa száz százalékos tulajdonú cégeként működtetett Eurowings légitársaság Bombardier CRJ900-as gépe szombaton délután fél kettőkor szállt fel Sármellékről, ahová a frankfurti leszállást követően este fél hatra érkezett vissza. Alig egy órányi repülést követően a 80 személyes gép fedélzetén 50 német vendég tért vissza lakóhelyére a két-három hetes hévízi kúra befejeztével, a német célállomásról pedig 57-en érkeztek hasonló céllal a balatoni leszállóhelyre.

Josef Mutsch a fedélzeten az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy az idei szezonban a három német városból összesen mintegy hatezer utas légi szállítására lenne lehetőség. A foglalások mintegy harminc százalékkal csökkentek a korábbi évekhez képest, így mostanáig mindössze 2300 foglalást regisztráltak. Mindennek kapcsán azt hangsúlyozta: ha nem lesz rentábilis a gépek üzemeltetése, azzal több tízezer vendégéjszakát és az ezzel járó bevételt veszíti el Hévíz térsége.
 

.