A Fény Nemzetközi Éve - Távcsöves bemutató az ELTE Gothard Obszervatóriumban (‏2015. január 23.)

2015.01.19. 09:59

A 2005-ös Fizika Éve és a 2009-es Csillagászat Nemzetközi Éve után az  ENSZ és az UNESCO az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezésére  2015-öt a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította.

A kezdeményezés célja,  hogy különböző programok formájában felhívja a nagyközönség figyelmét  arra, milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben, elsősorban  természetesen biológiai, de tudományos, technológiai és kulturális  szempontból is.

Lovejoy 2014/Q2 üstökös

A csillagászat legfontosabb szervezete, a Nemzetközi Csillagászati Unió  (IAU) alprogramként meghirdette a Kozmikus Fény Évét. A csillagászat  alapvetően érdekli az embereket, és úgy tűnhet, hogy az internet  segítségével ez az érdeklődés virtuálisan is kielégíthető. De aki nézett  már csillagászati távcsőbe, tudja, hogy azt nem pótolhatja a monitoron  látott legszínesebb kép sem. Fontos célja a Kozmikus Fény Éve  programjainak, hogy minél többen tapasztalják meg az ún.  Galilei-élményt, amikor a távcsőbe pillantva közvetlenül csodálkozhatnak  rá a Hold krátereire, a Jupiter holdjaira vagy a Szaturnusz  gyűrűrendszerére.

A programsorozathoz csatlakozott a szombathelyi ELTE Gothard  Asztrofizikai Obszervatórium is, nagy távcsöveivel az év során többször  is meg lehet majd csodálni az égbolt látnivalóit.

Nyitányként derült idő  esetén 2015. január 23-án 19 órától az intézet munkatársai a Lovejoy  2014/Q2 üstököst mutatják be az érdeklődő látogatóknak.

Cím:  Szombathely, Szent Imre Herceg u. 112.
 

.