Megnyílt az első Adria-tárlat a Savaria Múzeumban

2014.05.18. 22:36

2000 évig a tengerben rejtőző (római kori) leletek, hatalmas színes kagylók, üvegekben úszó, nem egyszer ijesztő tengeri állatok és még sok más egy nem mindennapi kiállításon.

Néhány nappal ezelőtt írtunk róla, hogy őszig nyolc tárlatból álló sorozat mutatja be az Adria élővilágát és múltját Szombathelyen. Az első (Víz alatt – múlt felett címet viselő) megnyitójára vasárnap délután sor is került.

A rendezvény helyszínéül szolgáló kiállítótermet a szervezők varázslatos víz alatti világgá alakították át, ahol a padló a tengerfenék, a plafon pedig a víztükör alulnézetből. Többek között a helyiségben uralkodó félhomály is azt az érzetet erősíti, hogy éppen az Adria sós vízében lubickolunk – megcsinálták ezt rendesen, komoly munka lehetett. Ám a tárlat hangulata leírhatatlan, tovább nem is próbálkozunk vele, fotóink beszédesebbek, mindenkinek azt tanácsoljuk, nézze meg a saját szemével.

Mint kiderült, víz alatti világot megelevenítő kiállításnak még sosem adott otthont a Savaria Múzeum. Ez persze önmagában nem lenne akkora dobás, de a tárlaton számos olyan tárgyat is megtekinthetnek a látogatók, amelyeket itthon eddig sosem láthatott a magyar közönség.

A megnyitón ott voltak másokon kívül a szombathelyi városvezetés képviselői, a helyi tudományos élet szereplői, a spliti Régészeti Múzeum vezetője, valamint a Horvát Köztársaság nagykövete.

Csapláros Andrea igazgató beszédében felidézte, hogy a kiállítás ötlete a Savaria Múzeum Természettudományi Osztály munkatársainak fejéből pattant ki. Megvalósulását segítette a spliti és a poreci múzeumokkal ápolt szoros kapcsolat, aminek eredményeképp az intézmények Adriával kapcsolatos anyagai a megyeszékhelyre érkezhettek.

Gordan Grlic-Radman Horvátország magyarországi nagykövete úgy vélte, hogy világszínvonalú, gyönyörű kiállítás látható Szombathelyen, amelyben a kultúra, a hagyományok, a régészeti és a természeti értékek egyaránt szerepelnek.

Puskás Tivadar polgármester az Adriát Magyarország tengerének nevezte. Majd arról beszélt, hogy Szent László óta az elmúlt ezer évben egy néhány évtizedes időszakot leszámítva Magyarország és Horvátország élete összefonódott. Hiszen – emlékeztetett – Horvátország a Frangepánok, a Zrínyiek és a Habsburgok egykori földje is, Európa pedig olyan kulturális közeg, amelynek tagjai ugyanazt az értékrendet képviselik. Az Adriához mindannyiunkat élmények kötik, de történelmünket, jelenünket, jövőnket is jelenti – hangoztatta a városvezető.

Megnyílt az első Adria-tárlat a Savaria Múzeumban

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

 

Galéria

.