Hirdetés

Félezer lámpást engednek fel Szombathelyen a gyermeknap keretében (2014. május 25.)

2014.05.20. 15:59

A látványos esemény Magyarország kilenc városában zajlik egyszerre.

Hirdetés

Jelenleg is 171 tavaly eltűnt fiatal- és gyermekkorút keres a rendőrség, 2013-ban összesen több mint 12 ezer fiatalt kerestek ilyen okok miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az eltűnt gyermekek közelgő világnapja alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Kovács Viktória elmondta: részben kalandvágyból, kíváncsiságból indulnak útnak a fiatalkorúak, de jelentős azoknak az eltűnt fiataloknak a száma is, akik gyermekvédelmi gondoskodás alatt állnak, közösségi szállásokon vannak elhelyezve vagy elvált szülők gyerekei.


    Kárász Róbert műsorvezető, az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű program ötletgazdája felidézte: a kezdeményezést 2011-ben indította el, és idén már kilenc városban - Budapesten, Veszprémben, Győrben, Kecskeméten, Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Nyíregyházán és Tatabányán - lesznek programok május 25-én.


     Az Egyesült Államokban a hatéves Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. (Etan 1979 májusában tűnt el, amikor a szülei először engedték el egyedül az iskolába, de már az iskolabusz megállójához sem érkezett meg. Meggyilkolását két évvel ezelőtt vallotta be egy férfi, aki elmondta: megfojtotta a fiút, és a holttestet egy dobozba rejtette.)


    Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a megelőzéssel és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.


    Kárász Róbert előrevetítette: az idei emléknapon rekordkísérlet részeként egyszerre nyolcezer világító lufit engednek magasba a kilenc helyszínen, és hatvan jótékonysági koncertet tartanak.


    Beszámolt arról is, hogy eltűnt fiatalok tejesdobozokon közölt fotóinak segítségével eddig tizenöt gyereket találtak meg.

Szombathelyen 500 darab héliumos lufit osztanak szét a jelen levő családoknak – mondta lapunk megkeresésére Vámos Eszter, a szombathelyi Ezer lámpás éjszakája program főszervezője. A lufik mindegyikében fehéren világító ledlámpák lesznek, melyek a lufikkal szállnak majd fel a magasba, és együtt minden bizonnyal különleges látványt nyújtanak majd. Az eseményre a városi gyermeknap keretében kerül sor május 25-én (vasárnap) este fél 10-kor a Történelmi Témaparkban (Ferences-kert).

Fotó: Hivatalos weboldal