Ismét elindul a Foucault-inga a szombathelyi székesegyházban (2014. május 15-16.)

2014.04.28. 23:23

Egy nemzetközi konferencia részeként ismét megtekinthető lesz a látványos fizikai kísérlet. A szombathelyi nagytemplomban 1880 óta ez lesz a negyedik alkalom.

Akik véletlenül lemaradtak volna a négy évvel ezelőtti eseményről, azok most pótolhatják, akik pedig látták, azok talán ismét kíváncsiak erre az igencsak látványos fizikai kísérletre.

2014. május 15-16-án zajlik Szombathelyen a „New challenges in astro- and environmental informatics in the Big Data era” című konferencia,  jeles külföldi és magyar kutatók vesznek részt.

A konferencia nyitóeseményeként 2014. május 15-én 9 órakor a Szombathelyi Székesegyházban elindul „a” Foucault-inga, amely két napig folyamatosan lengve fogja demonstrálni a látogatóknak a Föld forgását.

A Szombathelyi immár negyedik alkalommal ad helyet a kísérletnek, melyet először 1880. augusztus 25-én Gothard Jenő és volt premontrei gimnáziumi fizikatanára, Kunc Adolf végeztek el a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók XXI., a kor legkiválóbb tudósai, köztük Jedlik Ányos részvételével megrendezett vándorgyűlése alkalmából. Korabeli tudósítások szerint a kísérletet körülbelül ezer ember tekintette meg.

Másodszor az inga 1991-ben, Kunc Adolf születésének 150. évfordulóján lengett a székesegyházban, ekkor a BDTF Fizika Tanszékének munkatársai lézeres méréseket is végeztek.

A harmadik ingalengetésre az eredeti kísérlet 130. évfordulóján került sor. 2010. október 19. és 21. között körülbelül tízezer látogató, köztük nagyon sok diák tapasztalhatta meg újra, hogy Szombathely alatt is elfordul a Föld.

A negyedik ingakísérlet során is azt a körülbelül 30 kg tömegű és kézilabda méretű, a Gothard  Tudomány- és Technikatörténeti Kiállítás részét képező acélgolyót használják majd ingatestként, amellyel 1880-ban Gothard és Kunc az első magyarországi ingakísérletet is végezték.

Az érdeklődők az ingakísérletet 2014. május 15-én 9 és 18 óra, 2014. május 16-án 8 és 13 óra között tekinthetik meg.

A Foucault-inga

Az ingakísérletet először Jean Bernard Léon Foucault francia fizikus végezte el 1851-ben a párizsi Panthéonban. Ez a kísérlet volt az első, amely igazolta a Föld forgását, lényege röviden  így foglalható össze. Függesszünk fel egy hosszú, több tíz méteres fémszálon egy kicsi, de nagy tömegű fémgolyót. Mielőtt azonban ezt az ún. matematikai ingát elindítanánk, állítsunk fel körbe fabábukat úgy, hogy az ingatest végén lévő tű elérhesse őket. Az ingát kitérítve, majd elindítva azt tapasztaljuk, hogy lengése során sorban fellöki a körben felállított bábukat. A pontos fizikai háttér mellőzésével a jelenség egyszerűsített magyarázata a következő. Mozgása közben az inga megtartja az a síkot, amelyben elkezdett lengeni. Ha mégis felborítja a körben elhelyezett fabábukat, az azt jelenti, hogy valaminek el kellett fordulnia, ez pedig nem más, mint a nagyon jól csapágyazott felfüggesztés körül az épület, illetve maga a Föld. Amit látunk persze az, hogy az inga lengési síkja lassan körbefordul, ennek ideje a mi szélességi körünkön körülbelül 33 óra. A kísérlethez több másodperces lengésidejű, azaz hosszú inga szükséges, ezért látványosan csak nagy belmagasságú épületekben, tipikusan székesegyházakban hajtható végre. Szombathelyen a szál hossza 29,8 m, így az inga lengésideje több, mint 10 másodperc.

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0018

Ég és Föld vonzásában – a természet titkai

A projekt megvalósításnak fontos motivációja annak a globális trendnek a megfordítása, amely szerint a diákság körében mérséklődik a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés.

A projektet megvalósító szervezetek: Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, Eötvös Loránd Tudományegyetem Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület.

A projekt hossza: 2013. január 1-től 2014. december 31-ig (24 hónap)
A támogatás összege: 124.886.936 Ft
.