A Szombathelyi Képtár 2013. novemberi programja

2013.11.04. 14:14

november 10-ig
ÖSVÉNYEIM
Garajszki József képzőművész retrospektív tárlata

november 24-ig
A 2012-es Pilseni Rajzbiennálé válogatott munkái
Magyar grafikusművészek a Pilseni Nemzetközi Rajzbiennálén. 2000-2012

november 24-ig
Egy vietnámi törzs mindennapjai
Vargyas Gábor antropológus fotókiállítása
Egy vietnámi törzs mindennapjai
Vargyas Gábor antropológus fotókiállítása
Egy vietnámi törzs - a brúk - mindennapjaiba, vallási rituáléiba tekinthetünk be. Az évekig tartó kutatómunka során rendkívül gazdag anyagot gyűjtött össze és dokumentált Vargyas Gábor a brúk mindennapjairól és az életüket átszövő sámánkultuszról. Az 1985-89 között végzett terepmunka során óriási mennyiségű fotóanyag gyűlt össze. A kiállítás betekintést enged a a brú kultúrába, a brú emberek mindennapjaiba, szokásaikba.

November 21 – december 22-ig
Masszi Ferenc grafikusművész
Kísértések
Című kiállítására
Megnyitó: november 21., csütörtök 17 óra
Köszöntőt mond: Cebula Anna igazgató
A kiállítást megnyitja: Szipőcs Krisztina művészettörténész
Masszi Ferenc művészetében a festészet és a grafika párhuzamosan él egymás mellett. Közel negyven éve tevékeny részese a Vas megyei képzőművészeti életnek. Pályakezdésekor munkáit az absztrakt szemléletmód jellemezte, az utóbbi években a figurális kifejezésmód erőteljesebben megjelenik. Kedveli a technikák és műfajok változatosságát, így a grafikának és festészetnek sok ágát műveli (fa-, réz-, linómetszet, rajz, akvarell, olajkép, „földkép”, falkép). Újabban festményalapú objekteket is készít.
A kiállításon bemutatott művek több tematikus egységbe sorolhatók. Láthatunk absztrakt akvarell tájképeket, amelyben a kiválasztott természeti elemek (víz, erdő, madár, föld, eső) erőteljes színvilággal, szubjektív átformálással jelennek meg. Az irónia és groteszk sem áll tőle távol, ezt bizonyítják a „Hátsó udvar” sorozat „disznós” képei. Itt a disznóól lakói válnak főszereplővé, felruházva emberi tulajdonságokkal. Az olvasó vagy esőben sétáló disznó képe

.