Víz világnapja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (2014. március 24.)

2014.03.19. 09:40

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára nagy figyelmet fordít arra, hogy a humán műveltség elmélyítésének segítésén túl a gyermekek természettudományos érdeklődését kielégítő dokumentumokkal és programokkal is hozzájáruljon az iskolák, az iskolai könyvtárak munkájához.

Ennek szellemében 2014. március 24-én hétfőn, a Víz világnapjához kapcsolódóan 330 felső tagozatos diák számára adunk lehetőséget arra, hogy részt vegyenek egy másfél órás, három részfoglalkozásból álló, játékos természettudományos kísérleti bemutatón.

A programot a győri Mobilis interaktív kiállítási központtal együttműködve valósítjuk meg, és szponzoraink – az Audi Hungaria, a Vasivíz Zrt. és a Satoline Mérnöki és Szolgáltató Kft. – jóvoltából díjtalanul tudjuk biztosítani a bejelentkezett diákok számára.

A szombathelyi iskolákból érkező gyerekek mellett felsőcsatári, rumi, vasszécsenyi, püspökmolnári, jáki, vépi és táplánszentkereszti résztvevői is lesznek az eseménynek. A résztvevők közül többen olyan iskolából érkeznek, ahol nincs felszerelt kémiai és fizikai labor, így számukra ez az élmény különösen meghatározó lehet. 

A másfél órás program az alábbi elemekből épül fel:

„I. Kísérleti bemutató ● 30 perc

Bemutatónk elsősorban fizikai, kisebb részben kémiai jellegű. Az eszközök, jelenségek látványosak, meglepőek, iskolai körülmények között alig, vagy egyáltalán nem találkozhatunk velük. A kísérleteket két demonstrátor végzi, közérthető és humoros magyarázó szöveggel kiegészítve, a közönséget is bevonva. A kísérletek – amelyeket részben hétköznapi, részben bonyolultabb, különlegesebb kivitelű alapanyagokkal és eszközökkel végzünk - életkortól, iskolai végzettségtől függetlenül élvezhetők és érthetők.

II. Interaktív kísérletezés ● 30 perc

Egyszerűbb, gyermekek által is elvégezhető fizikai, kémiai kísérletek, demonstrátorok felügyeletével. Az eszközök az asztalok mellett kézbe vehetők, kipróbálhatók. A kísérletezéshez elméleti segítséget nyújtanak, magyarázatot is fűznek demonstrátoraink személyes beszélgetés során. A részvevők a bemutatott jelenségek között találkozhatnak mechanikai, stabilitási problémákkal, hőtani, mágneses, optikai jelenségekkel és nem newtoni folyadékkal is.

III. Kreatív foglalkozás ● 30 perc

„Cartesius búvár” modell készítése. A kreatív foglalkoztatás alkalmával a diákok demonstrátori felügyelet mellett elkészíthetik saját gyártású Cartesius búvárjukat. Megfigyelhető folyamatok: folyadékok áramlása, a Pascal-törvény, folyadékban fellépő erők, illetve forgatónyomatékok.“


A bemutatók 10, 11, 12, 13, 14 és 15 órakor kezdődnek. 50-60 fő egyszerre tekintheti meg a víz témájú kísérleti bemutatót, majd két csoportban 30-30 perces időtartamban vehetnek részt a két kísérleti állomás foglalkozásain.

Főszponzor: Audi Hungaria

Támogatók: Vasivíz Zrt., Satoline Mérnöki és Szolgáltató Kft.,

A kísérleti állomások foglalkozásain a bejelentkezett csoportok tudnak részt venni, de az óránként induló harminc perces kísérleti bemutatóhoz egyéni érdeklődők korlátozott számban még csatlakozhatnak.
.