Európa nap a szombathelyi Fő téren, játékokkal és családi programokkal (2015. május 8.)

alon.hu

2015.05.06. 10:36

Európa-nap

Ünnepelje velünk az Európa-napot május 8-án, Szombathelyen, a Fő téren! Ingyenes családi programokkal várjuk. Kvízjátékunkon pedig brüsszeli utazást is nyerhet! Az Európa-napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Vas megyei Europe Direct tájékoztató központ szervezi.

A program keretében a Fő téren felállított Európa-sátorban 10 órától 18 óráig várjuk mindazokat a kicsiket és nagyokat, akik érdeklődnek az Európai Unióval kapcsolatos információk iránt.

A rendezvényen az iroda EU-s információszolgáltatással, kiadványokkal, játékokkal és animátorokkal várja az érdeklődőket. Cél, hogy felhívjuk a figyelmet a Fejlesztések Európa Évére (EYD), az Európai Bizottság prioritásaira és a magyarországi EU-s fejlesztésekre.

A felnőtteket országos EU-totó nyereményjáték várja. Minden Európa-napon (megyénként van 1-1 az Europe Direct irodák szervezésében) kisorsolnak egy játékost, a helyi „nyertest”, akik között gazdára talál a fődíj, amely 1 db kétszemélyes utazás Brüsszelbe repülővel, 2015 nyarán. (Az út tartalmazza két fő részére a szállást reggelivel EU-negyedbeli elhelyezkedésű, háromcsillagos szállodában, a brüsszeli reptéri transzfereket, valamint az utasbiztosítást és friss kiadású magyar nyelvű útikönyvet.)

Lehetőség lesz játékos formában bővíteni az uniós ismereteket is. A gyerekeket és fiatalokat EU-s és ügyességi játékok várják, a kicsiket pedig képzett animátorok szórakoztatják.

Az Európai Unió tagországainak kormányfői 1985-ben elhatározták, hogy május 9. Európa Napként fog bekerülni a köztudatba. 1950. május 9-én ugyanis Robert Schuhman francia külügyi miniszter javaslatot tett, hogy az európai országok szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Ez jelentette tulajdonképpen az Európai Unió alapításának kezdetét. Május 9-én és a megelőző, ill. az utána következő napokon az Európai Unió valamennyi tagországában megünneplik az Európa Napot.

.