Káldi falunapok programsorozat

2016. július 21-24. között

2016.07.14. 15:53

Minden, mi szem-szájnak ingere a négynapos rendezvényen.

  • Időpont

    2016.07.20. 09:00

  • Rendezvény típusa

    Helyi

  • Helyszín

    9673 Káld, Berzsenyi Dániel 19.

Programok:

Július 20., szerda este: a Csíkszentimre küldöttségének fogadása
 

Július 21. csütörtök: Székelykapu állítása helyi érték teremtő munka (fafaragás) , Kiállítás elkészítése, Káld település értékeinek bemutatása séta keretében, kovácsműhely megtekintése, tapasztalatcsere

18.00 óra értéktár kiállítás megnyitója, értéktár bizottság ülése, Csíkszentimre és Káld helyi értékeinek bemutatása, helyi termékek kóstolása - Faluház
 

Július 22., péntek: délelőtt: fakultatív kirándulás, értékgyűjtés módszertanának megbeszélése, tapasztalatcsere

14.00 Káldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jubileumi ünnepsége

 

Július 23., szombat:

10.00 Székelykapu avatás, Harangjáték szentelés, Káldi Asszonykórus értékőrző műsora

11.00 Sárvári Vonósok koncertje a templomban

14.00 órától Falunapi programok, ennek keretében Csíkszentimre és a Káldi Napraforgók Egyesülete hagyományőrző, kulturális műsora.
 

Július 24., vasárnap:

délelőtt 10.00 ünnepi szentmise,

délután: Farkaserdő (megyei érték) megtekintése

19.00  Káldi Napraforgók Egyesületének programjai, tábortűz, kulturális műsor
 

Július 25., hétfő: hazautazás

Értékgyűjtés módszertanának átadása, értékek népszerűsítése, közös rendezvény megvalósítása Káld és Csíkszentimre településeken” programsorozat

Káld településen 2016. július 21-24. között rendezzük meg az „Értékgyűjtés módszertanának átadása, értékek népszerűsítése, közös rendezvény megvalósítása Káld és Csíkszentimre településeken” programsorozat, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával.

Káld Község Önkormányzata a romániai Hargita megyében található Csíkszentimre településsel 2008. óta tartja fent testvér-települési kapcsolatát.

Csíkszentimre község 2012-ben létrehozta Értéktárát, a Szent Imre Népfőiskola Egyesülettel együttműködve. A pályázat megvalósítása során a konkrét partnere Káld Községi Önkormányzatnak a Szent Imre Népfőiskola Egyesület, akiket a RMDSZ Csíki Területi Szervezete támogat a projekt megvalósításában.

Káld település 2015-ben kezdte létrehozni értéktárát.

A pályázat célja, hogy Csíkszentimre település közössége át tudja adni az értéktára létrehozásával kapcsolatos tapasztalatait. Káld község lakói pedig be tudják mutatni az Értéktárban szereplő értékeiket.

A tapasztalatcsere személyes találkozással, műhelybeszélgetésekkel, helyszíni bemutatókkal, népi mesterségek kipróbálásával valósul meg.

A Káldi Napraforgók Egyesülete Káld település kulturális értékeit mutatja be. Az Egyesület tevékenységei közt szerepel különösen: népszokások és tájegységre jellemző néptáncok bemutatása, hagyományápolás. A népi mesterségek közül a kovács és a fafaragó mesterség bemutatása kiemelt szerepet kap. A program résztvevői lehetőséget kapnak a tevékenység kipróbálásában, illetőleg közös alkotásként egy Székelykapu készül, ami Káld településen kerül felállításra.

Káld község összegyűjtött értékeit a program során bemutatjuk.

 

 

 

 

.