Hirdetés

Sziget - Az idei legdrágább fellépő csaknem 1 millió dollárért zenél

2017.08.08. 18:25

A programok 9-én, a mínusz egyedik napon kezdődnek a fesztivál augusztus 16-ig tart. A fellépők 52 országból érkeznek.

Hirdetés

  Sziget - Érkeznek a fesztiválozók, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mintegy tízezer ember van már a Szigeten. Az idén jubiláló, 25. fesztivál kapuit vasárnap este nyitották meg a beköltöző sátorozók előtt, a kulturális, elsősorban zenei programok szerdán, a mínusz egyedik napon kezdődnek.

 

    "Bár a tavalyi látogatószám-rekordot, a 496 ezret valószínűleg nem döntjük meg, idén is több telt házas napra számítunk. Akár már szerdán, amikor az amerikai énekesnő, Pink a fő fellépő a nagyszínpadon, akkor már a bérletesek 90 százaléka a helyszínen lesz. Naponta több mint száz program közül lehet választani"

- mondta Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője a keddi sajtóbejáráson.

    Idén is Hollandiából, Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeznek a legtöbben. A külföldi fesztiválozók közül 12 ezren jönnek Hollandiából, de még Ausztráliából is ezren érkeznek a Szigetre.
    A Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben öt helyszínen folyamatosan ellenőrzik a hangerőt telepített mérőállomásokkal.

    Az augusztus 16-ig tartó fesztivál fellépői között lesz Pink mellett PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny. A magyar előadók számára a hagyományoknak megfelelően külön helyszín is lesz, a Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpad.
    Kádár Tamás azt mondta, pontos összeget nem árulhat el, de az idei legdrágább fellépő Pink, aki "nagyságrendileg hasonló összegért" ad koncertet, mint 2011-ben Prince, aki a hírek szerint csaknem 1 millió dollárért zenélt Budapesten.


    Gerendai Károly főszervező még korábban arról beszélt, hogy az idei Sziget mintegy 6,3 milliárd forintos büdzséből valósul meg. Kádár Tamás kedden kitért arra, hogy a költségvetés fele megy el a programokra, és ennek is 65 százaléka a hét fő nagyszínpados fellépőre.

 

"Egy sztárfellépőre annyi pénzt költünk, mint az összes nem zenei programra együttvéve. A világsztárok gázsija az elmúlt években nagyon megemelkedett, évről évre nehézséget okoz ezt a jegyárakból fedezni".

Fellépők 52 országból
    Idén 52 országból érkeznek fellépők, külföldről a legtöbben az Egyesült Királyságból, 58-an, köztük a már említetteken túl például Alex Clare, Alt-J, a Biffy Clyro, a Crystal Fighters, George Ezra, a Glass Animals, a Hurts, a Rudimental, a Kills, a Vaccines, Tom Odell, a Two Door Cinema Club vagy a White Lies.

    Kádár Tamás elmondta, hogy Sziget művészeti installációira meghirdetett Art of Freedom nemzetközi pályázatra több száz építmény, szobor, installáció terve érkezett szerte a világból. Zsűri választotta ki a legjobbakat, akik pályaműveik megvalósításához a szervezőktől kapták a pénzt. Az elkészült alkotások között van kupakokból összerakott óriás Sziget lego, "chillagszemű" juhász, fénylények, gyufaszálakból épített kazal vagy a Wahorn András által tervezett Bridge of Love.

Nem zenei programok
    A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelynek előadását idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulata készítette. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővült, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque és a Cirque Alfonse.

    Idén is lesz Színház- és Táncsátor, Klasszikus, Opera és Jazz Színpad, lesz természetesen Vándor Vurstli, Magic Mirror, új helyszín a The Music Box, ahol énekes-dalszerzők lesznek láthatók és hallhatók, és új a Cardbordia sátor is, ahol kartondobozokból épülnek installációk. A Cine Concert programsorozat keretében némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel. A Civil Szigeten több mint ötven szervezet lesz jelen. Borítókép: MTI Balogh Zoltán