Hirdetés

A kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be Szombathelyen a múzeumok éjszakáján

A kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be Szombathelyen a múzeumok éjszakáján

Múzeumok éjszakája

2018.06.18. 14:47

Kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a múzeumok éjszakáján Szombathelyen.

Hirdetés

A városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a múzeumok éjszakáján Szombathelyen: a Vasi Skanzen június 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Savaria Múzeumban és a programsorozathoz csatlakozó intézményekben pedig június 30-án szerveznek programokat - jelentették be a szervezők a hétfőn sajtótájékoztatón. 

A múzeumok színes programokkal, kiállításokkal, a tárlatvezetéssel, tudományos előadásokkal és zenei programokkal készülnek - mondta el Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese.     

Hozzáfűzte: a közgyűjteményi intézmények az aktuális kiállításhoz kapcsolják a programjaikat, egyebek mellett a múzeumpedagógiai, interaktív foglalkozásokat. 

A Savaria Múzeumban éjszakai tárlatvezetés is lesz, a sötét, elemlámpákkal megvilágított kiállítótérben meglepetésekre számíthatnak a látogatók. 
Az Iseum Savariense új kezdeményezéseként lehetőség nyílik a raktárakban őrzött értékes műtárgyak örökbefogadására.

A Smidt Múzeumban A Smidt Múzeum és az Astro címmel nyílik kiállítás, a programok, köztük csillagászati előadások a tárlathoz kapcsolódnak.  

A Szombathelyi Képtárban textiltervező, iparművész és művészettörténész tart előadást, a téma a képtárban látható  Textiltriennálé lesz. 

A levéltár régi épületében a látogatók betekintést nyerhetnek a raktárakban őrzött iratokba, a pincében pedig az egykori kínzóeszközöket nézhetik meg.

A törvényszéken interaktív bírósági tárgyalást prezentálnak, igazságügyi szakértő és antropológus tart majd előadást.

A büntetés-végrehajtási intézet udvarán a műveleti csoport tart bemutatót.

A múzeumok éjszakája programsorozathoz a MÁV és a GYSEV is csatlakozott, a motorműhelyben egyebek mellett a legújabb motorvonatot mutatják be. 

.