Hirdetés

Igazi programkavalkád Szombathelyen - Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Igazi programkavalkád Szombathelyen - Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Bartók Szeminárium és Fesztivál

2018.07.19. 14:47

Táncház, koncertek, családi nap, számos ingyenes program és egy nagyszabású zárókoncerttel zárul az eseménysorozat júliusban.

Hirdetés

Kezedben a kulcs! Melyik ajtót választod?

2018. július 14. és 22. között igazán megéri Szombathelyre látogatni, hiszen idén 34. alkalommal rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált. A fesztivál rendkívül színes programkínálatában mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Változatos koncertek, kiállítások, táncház és most először családi nap is várja a közönséget.

 

A rendezvénysorozat középpontjában a kezdetektől fogva Bartók Béla, méltán világhírű zeneszerzőnk életműve áll, az idei évben pedig főszerepet kap Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára, melyet éppen 100 éve mutattak be. A szemináriumra olyan méltán híres művészek érkeznek a városba, mint Hamar Zsolt, Komlósi Ildikó, Balog József és Ittzés Gergely. Kurzusaikat hatalmas érdeklődés övezte, érkeznek hallgatók Portugáliából, Szingapúrból, Taiwanról, illetve természetesen a magyar tehetségek is szép számmal képviseltetik magukat. Az itt töltött több, mint egy hét alatt a résztvevők elsajátíthatják a kortárs művek autentikus előadásmódját és Bartók különleges zenei világának, összefüggéseiben való megértése által, annak értő művelőivé válhatnak; így járulva hozzá a bartóki örökség megőrzéséhez világszerte.

 

Ez az esemény nem véletlenül viseli a szeminárium és fesztivál megjelölést, hiszen sokkal többet kínál, mint csupán egy szakmai fórumot. Júliusban igazi fesztiválhangulat költözik Szombathely szívébe, amely 15-én este 20 órától egy hamisítatlan táncházzal veszi kezdetét, a Gyéres Műhely és az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes tagjai várnak minden zeneszeretőt, a legfiatalabbtól a legidősebbig.

 

A kurzusvezető professzorok - immár hagyományosan - szólókoncerteken adnak számot lenyűgöző tudásukról, melyekre idén valódi zenei csemegékkel is készülnek a művészek. Július 17-én, kedden este Ittzés Gergely fuvolaművész koncertezik a zeneiskola Tibold Iván termében, műsorra tűzve több saját szerzeményét és egyedülálló átiratát is.

Másnap, szerdán pedig Balog József, generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája lép színpadra, a koncert második felében előadva Vidovszky László: Schroeder halála című művét. A preparált zongorára készült kompozícióhoz a zongoristán kívül három asszisztens szükséges, akiknek legalább olyan virtuóz módon kell közreműködniük az előadásban, mint az előadóművésznek.

 

Július 20-a a zárókoncertek napja lesz, amikor négy hangversenyre is ellátogathatnak az érdeklődők. A fuvola-, a dal és opera-, valamint a zongora mesterkurzus ingyenes zárókoncertjein az egyhetes műhelymunka legjobb produkciói csendülnek majd fel. Este 19 órától pedig a Bartók teremben a Hamar Zsolt által vezetett karmesterkurzus növedékei lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart. A koncert műsora egy különleges zenei utazásra invitálja a hallgatóságot, mely során a Táncszvit jellegzetes népzenei motívumvilágából elindulva, az amerikai emigráció éveinek két legmeghatározóbb alkotásáig jutunk el, ami nem más, mint a szerző utolsó befejezett műve, a 3. zongoraverseny – Fejes Krisztina előadásában -, valamint a Concerto.

 

2018-ban első alkalommal rendeznek a fesztivál keretein belül családi napot, ami szintén izgalmasnak ígérkezik. Július 21-én már délelőtt 10 órától várnak mindenkit a Gayer parkba, ahol a népi játszótér, arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások mellett bábszínház, orgonabemutató, néptánc és koncertek is várják az idelátogatókat. Az ingyenes családi napot egy különleges jazz esttel zárja az Oláh Dezső Trió a Cinema Caféban. A koncerten Bartók Béla, eredetileg zongorára írt Román népi táncok című művének, zongora-dob-bőgő adaptációja hangzik el.

 

Ne hagyják ki a fesztivál ideje alatt megtekinthető két kiállítást sem! A Fő téren Farkas Lucián és Varga Panna installációja látható. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatói a Kékszakállú herceg várának 7 ajtaját jelenítették meg. Minden ajtó mögött más-más világot fedezhetünk fel, ezt a szimbolizálják a megjelenített színek is. A Bartók Béla Zeneiskolában pedig Kass János Kossuth-díjas grafikus szitanyomata sorozatának reprodukciója tekinthető meg.

 

Idén rendhagyó módon a Nemzetközi Bartók Fesztivál záróhangversenye egyben az Iseumi Játékok nyitóhangverseny is lesz. Az előadás különlegessége, hogy Hamar Zsolt vezénylése mellett, a rendezői debütálásának is szemtanúi lehetünk, melyben a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett a legkiválóbb énekművészek lesznek a segítségére. Bartók: A kékszakállú herceg vára című művének főszerepeiben Cser Krisztiánt, illetve Komlósi Ildikót üdvözölhetjük, akit a Bartók-opera Juditjának egyik legszakavatottabb tolmácsolójaként tartják számon a világban. A koncert második felében pedig Poulenc: La voix humaine című, hazai színpadon csak ritkán látható operája elevenedik meg Váradi Zita előadásában.

 

A belépőjegyes koncertekre jegyek válthatók a szombathelyi Líra Könyváruházban (Kossuth L. u. 8/3.), online a jegymester.hu oldalon, illetve a koncertek előtt a helyszínen.

 

További információ:
www.filharmonia.hu

.