PRONAS: magasabb szinten kell folytatni

2010.07.05. 10:18

Milliós összegeket igényel a heiligenkreuzi hulladékégető megépítéséhez kiadott engedélyt megtámadni az osztrák közigazgatási bíróság előtt, ehhez nem elegendőek egy olyan kicsi civil szervezet, mint a PRONAS anyagi forrásai.

Milliós összegeket igényel a heiligenkreuzi hulladékégető megépítéséhez kiadott engedélyt megtámadni az osztrák közigazgatási bíróság előtt, ehhez nem elegendőek egy olyan kicsi civil szervezet, mint a PRONAS anyagi forrásai, ezért a küzdelmet magasabb szinten kell folytatni - közölte Soós Zoltán, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel.

A környezetvédő szervezet még június közepén jelezte, hogy az osztrák közigazgatási bírósághoz kíván fordulni, mert vitatja az ausztriai Heiligenkreuzba, az országhatárra tervezett szemétégetővel kapcsolatban lefolytatott engedélyezési eljárás törvényességét.

A szervezet elnöke mostani közleményében részletezi, hogy a keresetet csak osztrák állampolgárságú ügyvéd adhatja be, német nyelven. Ehhez olyan osztrák ügyvédet kellene találni, aki vállalja igen rövid idő alatt egy szakmailag megalapozott anyag elkészítését. Ennek ára van, ahogy a panasz benyújtásának is. A költségek csak növekednének, amennyiben a Bíróság szakértőket vonna be a munkába, közmeghallgatást tartana, s ne adj isten, a végén elutasítaná a panaszunkat - írta.

Úgy érezzük, a PRONAS négyéves munkája ezen a ponton véget ért, egyetértünk Illés Zoltán államtitkár úrral, aki nemrég úgy fogalmazott, "..véget kell vetni annak az állapotnak, hogy egy magyar kisváros folytasson heroikus, de aránytalan küzdelmet az osztrák állam hatóságaival. Ezt a kérdést a két ország megfelelő szintű vezetőinek, vagy ha ez szükséges, az unió illetékes szerveinek segítségével kell megoldani" - idézte Soós Zoltánt.

Valóban eljött az ideje, egy az eddiginél határozottabb és eredményesebb kormányzati fellépésnek. A kormányt egyébként a Szentgotthárd és térsége környezeti állapotának megóvásáról és javításáról szóló országgyűlési határozat, továbbá egy kormányrendelet is kötelezi erre - emlékeztetett a PRONAS elnöke.

A szentgotthárdi környezetvédő civil szervezet elnöke szerint még mindig megvan az esély arra, hogy ne épüljön meg az égető. Az egyik legnagyobb "ütőkártya" szavai szerint, az osztrák ipari parkba vezető iparvágány lezárása, ezt a megoldást már két éve javasolták a legfelsőbb magyar szakhatóságoknak - fűzte hozzá.

Konkrét javaslatot dolgoztak ki az égető más helyszínen történő felépítésére is, amelynél még az osztrák-magyar kooperáció, közös uniós pályázat is szóba jöhetne. Igény esetén minden ezzel kapcsolatos tapasztalatukat a PRONAS tagjai szívesen átadják az illetékes magyar hatóságoknak.

Soós Zoltán közleményében szólt arról is, hogy a PRONAS a hulladékégető elleni küzdelemben jelentős eredményeket könyvelhet el, hiszen ahhoz képest, hogy a beruházó BEGAS 2010-re szerette volna befejezni az égető megépítését, rendkívül sok időt sikerült nyerni és a sok kifogás miatt egyre több kiegészítő követelményt írtak elő a beruházónak. A jelentős késés, és a többletkövetelmények pedig már kérdésessé teszik a tervezett projekt gazdaságosságát.

.