S. Horváth Ildikó és Stekovics Gáspár alkotásai az Agora-Szalonban (képsorozattal)

2013.11.04. 22:39

Az alkotókon kívül sokan voltak jelen. Ki fizikálisan, ki szellemileg.

S. Horváth Ildikó és Stekovics GáspárKevesen vannak, akik egyensúlyt tudnak találni a vidéki lét és az alkotás egyetemessége között.

Ebben az erősen fejnehéz országban a nem fővárosi művészt mindig fenyegeti a periféria korlátja, ami vagy munkáiban, vagy azoknak megítélésében érhető tetten.

S. Horváth Ildikó és Stekovics Gáspár
S. Horváth Ildikó és Stekovics Gáspár


Ezért kerekednek fel olyan sokan a tehetségesek, hogy a fővárosban próbáljanak szerencsét.  És ha ott megtalálják, visszaút már nincs nagyon.

S. Horváth Ildikónak és Stekovics Gáspárnak azonban sikerült a mutatvány.

S. Horváth Ildikó, Stekovics Gáspár és Parais István Agora-igazgató
S. Horváth Ildikó, Stekovics Gáspár és Parais István Agora-igazgató


Úgy nyíltak meg előttük a nagy, távoli ajtók, hogy ők nem csukták be a kicsi helyieket sem. Itthon összefutunk velük fagyis előtt vagy a színházi büfében, beszélgetünk az időjárásról, a hétköznapok apró-cseprő ügyeiről, közben nem mondjuk nekik, de hüledezünk, hogy hogyan jön nekik ez a minden szempontból direkt kapcsolat a magyar kortárs alkotók krémjével, hogy lehetséges, hogy a fényképező objektívja előtt az írók, költők, zenészek, színészek stb. esszenciája ilyen töménységben van jelen.

Megnyitóra várva
Megnyitóra várva

Ha nem látnánk a fotókat, csak a névsort olvasnánk fel, akkor is egészen biztosak lehetnénk abban, hogy Stekovics tud valamit: hiszen ezek az emberek valamiért szeretnek a fényképezője elé állni.

Sokan voltak
Sokan voltak


De szerencsére most a fotókat is látjuk, Budapest után immár Szombathelyen is.

A hétfőn este nyílt szombathelyi kiállításra a művész Ágh István, Esterházy Péter, Gergely Ágnes, Jordán Tamás, Juhász Ferenc, Konrád György, Marsall László, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Váradi Szabolcs, Vörös István és Zalán Tibor portréját hozta el.

Közönség + Lazáry Viktor alpolgármester (balról)
Közönség + Lazáry Viktor alpolgármester (jobbról)


A portrékhoz S. Horváth Ildikó illusztrációi és grafikái kapcsolódnak, és ahogy a fotókat, ezeket a műveket is a képeken szereplők gondolatai egészítik ki, illetve teszik sokdimenzióssá az ábrázoltak, az alkotók, az alkotások és a befogadók közötti kapcsolatrendszert.

A két művész egyébként öntudatlanul is kiegészíti és ellenpontozza egymást.

Míg Stekovics fekete-fehér portréi férfiasan erőteljesen, határozott kontúrokkal, egy-egy jellemző gesztus, arckifejezés segítségével visznek az emberi lét mélységeibe, addig S. Horváth Ildikó világa női álmokból, tündérekből, megbűvölt bogarakból, csigákból és titkos intim apróságokból áll össze, amelyeknek dimenziói jóval a valóságon túlra nyúlnak.

A művészeti ágak nemcsak a falon találkoztak
A művészeti ágak nemcsak a falon találkoztak - Kelemen Zoltán színművész (k) és Oroszi Csaba festőművész (b)

Az Agora-Szalonban nyílt kiállítás egyben nyitóeseménye volt a most indult szombathelyi Szent Márton ünnepnek, melyet hivatalosan Lazáry Viktor alpolgármester indított útjára, összefoglalva a küszöbönálló programokat és megemlítve a tervezett pápalátogatást is.

Fűzfa Balázs irodalmár (b) és Varga Richard magyartanár (j)
Fűzfa Balázs irodalmár (b) és Varga Richard magyartanár (j)

Fűzfa Balázs irodalmár beszédében többek között a derűt és megállított időt emelte ki a portrékkal és a rézkarcokkal kapcsolatban, illetve irodalomtörténeti érdekességként megemlítette Weöres Sándor irodalmi Novel-díjra jelölésének hátterét, annak apropóján, hogy a kiállítás a „Kortársak tisztelete” címmel utalt a 100 éve Szombathelyen született költőre.

Kiss Márton zongorázik
Kiss Márton zongorázik

Az eseményen gitárral és saját költeményivel közreműködött Varga Richárd magyartanár, egyetemi hallgató, illetve Kiss Márton zongoraművész.

Műélvező

Szóval sokan voltak hétfőn este a szalonban, sokan fizikálisan, mások szellemileg.

valami kepcom

.