Az ügyészség a bűnt pártolja a szombathelyi trafik-ügyben? (Sajtóközlemény, MSZP)

2014.12.18. 10:28

Az Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt frakció a mai napon az alábbi sajtóközleményt juttatta el Szerkesztőségünkbe:

Az ügyészség a bűnt pártolja a szombathelyi trafik-ügyben?

December 16-án három nyomozó ügyész érkezett Budapestről Szombathelyre a Központi Nyomozó Főügyészségtől, hogy kihallgassák azokat, akik nem nyertek trafikokat Szombathelyen.

Az ügyészek az alábbi kérdéseket tették fel:

Részt vett-e a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2012. évben a dohánytermék kiskereskedelmi jogosultsága átengedésének tárgyában kiírt pályázaton?

Összesen hány pályázatot nyújtott be, és mely települések vonatkozásában?

Sikeres volt-e bármelyik pályázata?

Honnan szerzett tudomást a pályázati lehetőségről?

Korábban foglalkozott-e dohánytermékek kereskedelmével?

Voltak-e ismeretei a pályázat elbírálásának menetéről, szempontjairól?

Ismer-e más pályázókat?

A pályázatok elbírálását megelőzően megkereste-e bárki olyan ajánlattal, hogy segít a pályázatának eredményes elbírálásában?

A pályázatok elbírálását megelőzően megkereste-e bárki azzal, hogy anyagi előnyt kérjen maga vagy más számára annak érdekében, hogy az Ön pályázata eredményes legyen?

A pályázatának elbírálásával kapcsolatban indított-e bármilyen eljárást?

Hahó, kedves ügyészség, a vesztes pályázókat a kutya sem kereste meg!

A nyertesek jó része vett részt a korrupcióban, talán őket kellene kifaggatni.

Vajon miért volt olyan érzése több, általam megkérdezett kihallgatottnak, hogy az ügyészek az ügy érdemére nem is kíváncsiak? Miért érzik azt többen, hogy az ügyészségnek esze ágában sincsen kinyomozni, mi is történt valójában. Miért volt az, hogy az ügyészek csak a fenti kérdéseket tehették fel, mást nem kérdezhettek? Miért nem kérdezték meg az ügyészek, hogy van-e tudomása a tanúknak valamilyen törvénysértésről? Hogyan fordulhatott elő, hogy volt aki konkrétan megmondta, hogy 2-5 millió forintot adtak trafikonként a nyertes pályázók előre azért, hogy nyerjenek, de ez jegyzőkönyvezésre nem került, a kihallgatást folytató ügyész pedig azt mondta, hogy erre majd később térnek vissza.

Megmondom miért: véleményem szerint a Központi Nyomozó Főügyészség - valószínűleg Polt Péter legfőbb ügyész személyes döntése alapján - magára a bűnre, arra, ami valójában történt, nem kíváncsi. Látszatnyomozást folytatnak, amiből semmilyen korrupcióra fény derülni nem fog. Azonban van egy apró kicsi probléma: ezzel a bűnt pártolják.

Van egy javaslatom: vessék poligráfos vizsgálat alá Marton Zsoltot, Szakály Gábort, Baranyai Tibort, Marton Ferencet, Szakács Dávidot, Meskó Bálintot, Gécsek Tibort (hátha landolt nála korrupciós pénz, amit aztán továbbadott), a Böröcz-család, a Baki-család és a Rácz-család érintett tagjait, Rum vonatkozásában Balogh Tamást, Torony vonatkozásában Kovács Györgyöt. Hamar ki fog derülni, hogy előre le volt mutyizva minden. Ki fog derülni, kinek kellett jattolni azért, hogy valaki tutira trafikot nyerjen, és az is ki fog derülni, hogy kik azok, akik a Fidesz és háttérszervezetei támogatására osztanak vissza pénzt azóta is. Ki fog derülni, mi volt a korrupciós pénzek mozgása, hova, kikhez jutott el a pénz.

És ne hagyják ki a sorból dr. Mihalovics Pétert és dr. Kohuth Balázst sem, akiknek állítólag sikerült 2013. április 18-án a 145 szombathelyi trafik-pályázatot a munkaidejük után (tehát 16 óra és 24 óra között) elbírálni. (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/trafikmutyi_szombathely_fidesz_haverok). Dehogy bíráltak ők bármit is. Talán nem véletlenül nem mer Mihalovics megjelenni a Veszprémi Törvényszék előtt, ahol ebben az ügyben tanúként lenne kihallgatva.

Egyet kérek: se az ügyészség, se a helyi fideszes urak, se a nagyarcú, korrupt barátaik Szombathelyen senkit ne nézzenek hülyének!

dr. Czeglédy Csaba

frakcióvezető