Megújult a sárvári Nádasdy Múzeum állandó huszárkiállítása

2015.07.23. 21:44

Ez az egyetlen az országban.

Mi vagyunk a huszárok címmel nyílt meg ismét Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása, amely csütörtöktől a sárvári Nádasdy Múzeumban megújult, kibővült és az eddiginél is izgalmasabb anyaggal várja a látogatókat.

A tárlat a magyarokra legjellemzőbb fegyvernem, az egykori huszárezredek ruházatát, fegyverzetét, dokumentumait és használati tárgyait mutatja be, a kiállításon kiemelt szerepet kapnak a személyes történetek, amelyek által a látogatók megismerhetik a hajdani huszárezredek életét.

A kiállítást Ágh Péter (Fidesz), a térség  országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki a Nádasdy huszárezrednek az 1914 decemberében zajlott limanovai csatában tanúsított helytállását felidézve úgy fogalmazott: a huszárok arra emlékeztetnek minket, hogy van becsülete a magyar szónak, a tudásnak, a bátorságnak és a hazaszeretetnek.

Ágh Péter elmondta: a megújított állandó kiállítás méltó módon őrzi a huszárok emlékét, de szavai szerint a Nádasdy-vár felújítása nem ért véget, hiszen a sárvári vár bekerült abba a programba, amelynek forrásait felhasználva 2018-ban egy 750 millió forintos állagmegóvó, rekonstrukciós és turisztikai célú felújítás kezdődhet el a történelmi műemlék épületegyüttesben, a munkálatok várhatóan 2019-ben be is fejeződhetnek.

Takács Zoltán Bálint, a sárvári múzeum igazgatója a kiállítás megnyitója előtt az MTI-nek elmondta: az első, huszárokat bemutató időszaki kiállítást 1984-ben nyitották meg, majd 1988-ban elkészült az első állandó huszárkiállítás is, amelyet 1998-ban újítottak fel.

Csaknem két évtized után most ismét teljesen megújult, új szerkezet és mondanivalót kapott a tárlat, amelynek anyaga már nem kizárólag az 1688 és 1945 között szolgáló Nádasdy-huszárok emlékanyagát mutatja be, hanem több más huszárezred relikviáival is gazdagodott.

Az anyag összeállításánál a múzeum arra törekedett, hogy ne csak a huszárok történetének fordulópontjait mutassa be, hanem a róluk kialakult kép legfontosabb elemeit is megjelenítse.

A kiállítás szervezői azt szeretnék, ha  a látogatókban tudatosulna, hogy a romantikus huszárkép mögött egy fegyelmezett, életét feláldozni kész katona áll.

A kiállítás az eddigi leíró, elsődlegesen kronologikus rendben előrehaladó bemutatással szemben tematikus egységekből áll, amelyeken belül nem az időrend a fő szervező erő, hanem az egyes témák kibontása.  Külön témaként mutatja be például a fegyvereket a 16-17. századi magyar vitéz fegyverétől a modern kor hadviseléséig, egy másik témakörben taglalják a huszárságról alkotott kép változásait, külön témakört szentelnek az egyéni sorsok bemutatásának, a világháborúk időszakának, de a huszár és lova kapcsolatának, illetve a huszárok harcmezőn kívüli életének is.

A múzeum szempontjából az igazgató szerint nem elhanyagolható, hogy egy olyan új tárlattal tud megjelenni a kulturális piacon, amely egyediséget jelent számára.

A kiállítás júliusban és augusztusban a megszokott nyitva tartási időt jóval meghaladva látogatható hétfő kivételével naponta 9 órától 21 óráig.

.