Hirdetés

A sárvári fürdő igazgatója azt szeretné, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozzanak a gyógyfürdők

2010.05.25. 15:39

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnál lenne a legjobb helye a magyar fürdőknek - véli Vancsura Miklós, a sárvári fürdő igazgatója, a Magyar Fürdőszövetség néhány napja megválasztott új ügyvezető elnöke, aki szerint a hazai fürdők nemzetgazdaságban betöltött szerepüknél fogva az eddiginél jóval nagyobb állami figyelmet érdemelnének.

Hirdetés

A Magyar Fürdőszövetség MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli, hogy 2011. az Egészségturizmus Éve lesz. Nem szabad elszalasztani a tematikus év nyújtotta lehetőségeket, különösen, hogy egybeesik a magyar EU elnökséggel.

Az idei évet a szövetség szerint megnehezíti, hogy a korábbi kormány megadóztatta az üdülési csekket. Ezekből az idei év első négy hónapjában 15 százalékkal kevesebb fogyott. A negatív tendenciákat enyhítheti egy, a munkáltató által adandó úgynevezett rekreációs kártya, amely a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság javaslata. A kártyával rekreációs, prevenciós szolgáltatásokat lehetne igénybe venni a fürdőkben és a szállodákban. E tervről szintén egyeztetni kíván a szövetség Matolcsy Györggyel.
Ha az új kormány a jövőben nem kezeli gazdaságilag és kulturálisan is kiemelten a hazai fürdőket, félő hogy az ebbe - a Széchenyi-tervtől máig - befektetett milliárdok nem térülnek meg. Így az a 98 milliárd forintra becsült egészségturisztikai beruházás, amely korábban a Széchenyi-terv keretein belül valósult meg, nem töltené be a szerepét. Kidobott pénz lehet az a 300 milliárd forint is, amelyet az ágazat 2013-ig kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjából - áll a közleményben.

A szövetség kitér arra is, hogy ha nem történik változás, akkor a fürdőket többségében működtető önkormányzatok jelentős veszteségeket könyvelhetnek majd el, amelyek pótlására nem lesznek képesek. A fenntartókat sújtja az is, hogy az önkormányzatoknak adandó idegenforgalmi adó hozzájárulást a kormányzat felére csökkentette.