„A karnevál olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá” – mondja a kuratórium elnöke.

Meglehetősen nagy hullámokat kavart a ma reggel publikált „Gazdasági kérdőjelek a Savaria Karnevál körül” című írásunk, amelyben egyrészt összefoglaltuk a karnevál szervezői és a megyei kereskedelmi és iparkamara közötti feszültséget, másrészt megkértük Balogh Károly Zsoltot, a Vas megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara főtitkárát, hogy fejtse ki lapunknak, szerinte mi is probléma. Ő ezt meg is tette.

Ugyanakkor nem kérdeztük meg a másik oldalt, mondván, a karnevál előkészületeiről, a vezetőik nyilatkozatairól napi szintem adtunk hírt az utóbbi időben.  Igaz, nem pont azokról a témákról, amelyekről a támadások szólnak.

Mindenesetre amikor kedd este Mérei Tamás megkereste lapunkat, hogy reagáljon a cikkben foglaltakra, mi örömmel mondtunk igent.

Mérei Tamás a karnevált ért kamarai kritikákról

Egy korábbi karnevál

„Természetesen tudjuk, hogy a karnevál óriási pénzfogalmat generál és érinti a vállalkozói szférát is, de alapvetően mégiscsak egy kulturális rendezvény. Nem a profitszerzés a cél, hanem hogy Szombathely legértékesebb és legnagyobb rendezvénye egyre magasabb színvonalú legyen. Az elmúlt másfél évtized elismerései, szakmai díjai ennek a törekvésnek a visszaigazolásai” – közölte Mérei, aki szerint ez az alapállás akkor sem változna, ha a rendezvényt nem alapítvány, hanem egy nonprofit kft. működtetné.

Ami a cikkünkben említett négyórás egyeztetést illeti, a kuratóriumi elnök szerint nem az jelent meg róla a sajtóban, ami ott valójában elhangzott, és ez méltatlan az ügyhöz; ugyanakkor arra volt jó, hogy kiderüljön, jórészt információk hiányában születettek a kritikák. A kamara képviselői például belátták, hogy mennyire nem állja meg a helyét az a vád, hogy elfáradt a karnevál, mikor kiderült, hogy valójában milyen sok minden változott az elmúlt három évben.

Ami a sokat kritizált szegedi céget illeti, amely a 200 árust hozza a Öreg Város Vásárába, az egyetlen ilyen az országban.  Ők résztvevői a nagy budapesti kitelepüléseknek is, és Mérei szerint inkább hálásnak kellene lennünk, hogy ilyen sok éven keresztül ilyen színvonalat tud produkálni, mind arculatban, mind kézműves-kínálatban

Nem állja meg helyét az az állítás sem, mely szerint a helyi vállalkozókat mostohán kezelnék – tudtuk meg.

A helyi kézművesek beszervezésére a Pannon Piac lett felkérve, de a nagy erőfeszítések ellenére sem lehet több mint 10-12 árust összegyűjteni az egész régióból – tudtuk meg.

Mindemellett a helyi vállalkozókat számos más módon igyekeznek helyzetbe hozni a szervezők. A művészetek utcájába a művészek és kiállítók ingyen kitelepülhetnek. A karnevál területén levő helyi vendéglátók féláron tudnak nagyobb területet igényelni, ráadásul a legjobb helyeket – pályázatás nélkül - a helyi vállalkozóknak kínálják fel.

Ami a puha költségvetést illeti, az nehezen értelmezhető. A városi tulajdonban levő alapítványnak van egy tíztagú kuratóriuma, egy öttagú felügyelő-bizottsága, és minden évben a közgyűlés fogadja el a mérleget – magyarázta Mérei Tamás, hozzátéve, hogy ha marketing ennél is jobb lenne, egyszerűen annyi ember nem férne el.

„A karnevál olyan, mint a foci, mindenki úgy érzi, hogy ért hozzá, ugyanakkor egy hatalmas gépezet, amelyet irányítani csak nagyon óvatosan lehet” – mondta a kuratóriumi elnök, aki zárásként közölte, továbbra is nyitott a javító szándékú egyeztetésekre, tárgyalásokra.

.