A mozizás kihívásairól konferenciáztak Budapesten

2015.02.06. 20:50

A Savaria Filmszínház munkatársai is részt vettek az eseményen. Elmesélték, mit hallottak.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezésében „A film mint érték és az új kihívások” címmel múlt hétvégén mozgókép-forgalmazási konferenciát tartottak a budapesti Vígadóban.

A kétnapos rendezvényen a Savaria mozi négy munkatársa, Parais István igazgató,  Mayer Rudolf mozgókép szakági vezető, Horváth Zoltán rendezvényszervező és Csorba Csaba filmszakmai munkatársa is jelen volt. Ők meséltek lapunknak élményeikről, a konferencia témáiról és a lehetséges jövőbeni alternatívákról.

Az eseményen négy nagyobb témakört érintettek: "Hagyományos és új forgalmazási felületek", "Menőkép-jövőkép" (a mozgókép-forgalmazás alternatívái), "Televízió és mozifilm" (forgalmazás, gyártás, értékmegőrzés, archiválás), valamint "Csak nézed vagy látod is?" (a mozgókép, az oktatás és a közművelődés) – mesélte lapunknak Mayer Rudolf, hozzátéve, hogy akik részt vettek a konferencián, azok teljes és átfogó képet kaphattak a hazai mozgókép-forgalmazásról.

A mozizás kihívásairól konferenciáztak Budapesten

Minket elsősorban az első témakör érdekelt, ahol többek között filmtörténészek előadásait hallhattuk, és bővíthettük ismereteinket az Art mozik és a Multiplex mozik területén – mondta a mozgókép szakági vezető.

A konferencia rávilágított a mozizás főbb nehézségeire is. Amellett hogy az évente világszerte közel hétezer új film közül alig tudnak párszázat bemutatni, az egyik legnagyobb problémát az internet, pontosabban a filmek internetről való letöltése jelenti. Vetélytársnak számít még a torrent, a stream és a nálunk még gyerekcipőben járó VOD-szolgáltatások (azaz ’Video on Demand’), mint például a Netflix is.

Csorba Csaba szerint az internetkorszak egy rendkívül izgalmas helyzetet teremtett a hazai filmforgalmazásban: két, merőben eltérő médiafogyasztási szokásokkal bíró generáció véleménye ütközik jelenleg a mozizás és az internet kapcsolatát illetően. Akadnak, akik a letöltések, streamelések, fájlcserélő oldalak törvényi szabályozásában, korlátozásában látják a helyzet megoldását, míg a mozisok és forgalmazók fiatalabb nemzedéke megpróbál alkalmazkodni az új technikai környezethez, és alternatív terjesztési és finanszírozási lehetőségeket lát a világhálóban.

Ilyen például a közösségi finanszírozás, ahol tetszőleges összeggel támogathatja bárki a számára kedves projekteket, természetesen extra tartalmak, szolgáltatások, ajándékok fejében. Ez a tengerentúlon már egy alaposan bejáratott finanszírozási forma, és könnyen elképzelhető, hogy itthon is hamarosan elterjed.

Megoldást jelenthetne például, ha az internetszolgáltatók beszállnának a mozik finanszírozásába, vagy ha az internetes filmes forgalmat valamilyen módon korlátoznák. Ez utóbbi kapcsán két ellentétes vélemény alakult ki a konferencián. Az egyik tábor szerint minden illegális letöltést „le kell fejezni”, míg a másik szerint alkalmazkodni kell az új piaci trendekhez és újfajta forgalmazási módokat kell találni – emelte ki Csorba Csaba.

Ez a kérdés még a Savaria mozi dolgozóit is megosztja - derült ki. Míg Mayer Rudolf a letöltések ellen, addig Csorba Csaba és Horváth Zoltán a változások mellett teszi le a voksát..

A kétnapos eseményen egyébként közel 150 mozis kolléga, forgalmazó és filmes szaktekintély vett részt.

.