Hirdetés

Nyolc kiállítás az Adriáról Szombathelyen

2014.05.16. 18:56

Vasárnap nyílik az első tárlat.

Hirdetés

Nyolc kiállításból álló sorozat mutatja be őszig az Adria élővilágát, több ezer éves kultúráját Szombathely több pontján. Az első tárlat Víz alatt - múlt felett címmel vasárnap, a múzeumi világnapon nyílik meg a Savaria Múzeumban - tájékoztatták az MTI-t a szervezők a megnyitó előtt.

    Az első, szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás nemcsak az Adria legjellegzetesebb élőlényeit mutatja be, de a víz alatti régészet rejtelmeibe is bepillantást enged, ami egyáltalán nem azonos a tenger alatti kincskereséssel, meglehetősen nagy szakértelmet és elővigyázatosságot igényel - mondta el Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.


    Sosztarits Ottó régész megfogalmazása szerint annak a gazdagságnak, ami az ókori Görögországot és Rómát jellemezte, a víz alatti feltárások során már csak leginkább "a göngyölegével és hulladékával" találkoznak - utalt arra, hogy leggyakrabban kincsek helyett cserépedények, amforák kerülnek elő a vízből.


    A május 29-én az Iseumban nyíló és szeptember 30-ig megtekinthető Út az Adriához című kiállítás központi témája természetesen a Borostyánkő út, amelyen a régész szavai szerint minden földi jó érkezett, ami a Pannóniában letelepedett rómaiak számára az akkoriban megszokott és igényelt luxust jelentette.


    Május 22-én a Smidt Múzeumban, június 5-én a Szombathelyi Képtárban nyílik egy-egy kiállítás, amelyek a kiegyezés utáni "boldog békeidők", illetve a második világháború előtti évtizedeket idézi, amikor a magyarok előszeretettel jártak üdülni az Adria partjára, Abbáziába, illetve fontos szerepe volt Európa egyik legnagyobb kikötőjének, Fiuménak.


    A Smidt Múzeumban nyíló tárlat Üdvözlet az Adriáról címmel fotók és képeslapok segítségével a térségre jellemző akkori fürdőkultúráról és utazási szokásokról mesél, a Szombathelyi Képtár kiállítása pedig a Skultéty Csaba magángyűjteményéből származó, Tengerre magyar! című, Fiume történetével és magyar vonatkozásaival foglalkozó anyagot mutatja be. A tárlat szeptember 28-ig látogatható.


    Szintén a Szombathelyi Képtár ad majd otthont annak a június 16-án a Bloomsdayhez kötődő tárlatnak, amely James Joyce, az Ulysses és Trieszt kapcsolatát is körüljárja, Múzsám, az Adria címmel. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.


    A sorozat következő kiállítása a Savaria Múzeumban június 28-tól július 27-ig lesz látható, amely a Mi is nyaraltunk az Adrián címmel a 30-40 évvel ezelőtti nyaralások hangulatát idézi fel, anyagát pedig a megnyitóig szombathelyi múzeumlátogatóktól, múzeumbarátoktól gyűjtik össze.


    Isztria néprajzát, valamint jelenlegi turisztikai kínálatát mutatja be a július 31-én megnyíló és szeptember 14-ig Savaria Múzeumban látható kiállítás Falu az Adrián címmel, a Vasi Skanzenben pedig augusztus 20-án a sólepárlás több évszázados hagyományait mutatja be egy Szombathelyre érkező vándorkiállítás, amely november 9-ig tekinthető meg.

.