A Szombathelyi Diákkarnevál részletes programja (2015. június 6.)

2015.05.26. 17:13

A Szombathelyi Diákkarnevál részletes programja

2015. június 6. (esőnap június 7. vasárnap)

9.00-9.30 – a résztvevő csapatok – 22 általános-és középiskolai csapat jelezte részvételét- gyülekezője az MMIK-ban, az Ady-téren. Átöltözés tógába, tunikába, de szerencsés lenne, ha már korhű jelmezben jönnének a diákok. (A felesleges csomagok, ruhák az MMIK - ban maradnak, őrzött ruhatárban,, ahová a délutáni vonulást követően kb.18.00-kor érkezünk vissza. Javasoljuk, hogy a tóga alá olyan zsebes rövidnadrágot vegyenek fel a diákok, amelybe mobil telefonjukat, pénzüket, órájukat stb. beletehetik. Megoldást jelenthet még az övtáska, esetleg kisméretű hátizsák használata. Kérjük, hogy lehetőleg bőrszandált vagy sarut viseljenek a tanulók, és az őket kísérő tanárok, szülők, mert az jobban illik a korhű római polgári viselethez.

9.30–10.00 - a csapatok felsorakoznak az MMIK előtti téren az iskolai zászlók alatt, majd rendőri útvonal-biztosítás mellet vonulnak keresztül a Belvároson.

Az útvonal a következő:

MMIK - Romkert (Borostyánkő út) - Székesegyház előtti tér után a Szily utcai gyalogátkelőnél át a Berzsenyi-térre – majd a Széchenyi utcán keresztül a Fő-térre – Savaria téren a Ferences-templomnál jobbra az Aréna utca irányába a Thököly úton keresztül, majd bevonulás a Történelmi Témaparkba. A vonulásban részt vesznek a Diákkarneválon közreműködő hagyományőrző civil szervezetek, a római légiósok és a Magor Íjászok is, továbbá a menetzenét biztosító ifjúsági fúvósok és az egyházashetyei Zörej ütősegyüttes képviselői, A Témaparkba történő bevonulást az Ataru ütősegyüttes dobzenéje kíséri. A csapatok felsorakozását követően megszólalnak a fanfárok és felcsendül a Savaria Himnusz

10.15.-10.30 – Dr. Puskás Tivadar polgármester köszönti Savaria ifjait, majd Fodor István, a szombathelyi tankerületi igazgató nyitja meg az első szombathelyi Diákkarnevált.

10.30.-12.30. – Római kézműves vetélkedő 6 helyszínen, a delfines medence körül sörpadokból kialakított munkaállomásokon, 6 általános iskolai csapat számára egy időben, forgószínpad-szerűen: 1.  Római légiós sárkánykészítés 2. Római épület – rajzolás 3. Római mozaik-kirakás 4. Sírkőfelirat – vésés (Ytong téglára) 5.Római törött cserépedény restaurálása 6.”Bőrszütyő”- készítés az Ajagur – jurtában.

A kézműves vetélkedő feladatainak teljesítéséhez a versenybíróság 1 órát biztosít, így állomáshelyenként átlagosan 10 perc áll a diákok rendelkezésére.   Az a hat általános iskolás csapat, amely pihen 10.30 és 11.30 között,, élő történelem órán vehet részt a Katonatörténeti kiállításon és a Római Légió fegyver-raktárában az Aréna 8. sz. épületben, ill. a Magyar Honvédség által biztosított Toborzósátorban ügyességi-szimulációs játékokat próbálhatnak ki.  A kézműves vetélkedő terveink szerint 2 menetben 2 óra alatt lebonyolítható. A Témaparkban egész nap üzemel egy nagyméretű digitális élményfal, amelyre a diákok felküldhetik szöveges és képi üzeneteiket, rögtönzött videóikat. A ledes élményfal tehát online kommunikációs teret biztosít a Diákkarnevál résztvevői számára, és a professzionális stáb által (drónnal) készített filmet és fotókat is közzé tesszük.

10.30-12.30 – Harci Játékok a középiskolás csapatok – 8 középiskola nevezett - számára Ferences-kerti Arénában, 10 helyszínen forgószínpad-jelleggel. A Harci Játékokon és a Kézműves Vetélkedőn végrehajtandó feladatokról külön videó- mellékletet küldünk, hogy a csapatvezető tanárok felkészíthessék a diákokat a viadalra, amelynek természetesen nem a győzelem a tétje.

12.30-13.30- Ebéd a Zrínyi Miklós Általános iskola menzáján. /Babgulyás és 2 db sós stangli személyenként./ Az ebédet a délelőtti programokat teljesítő csapatok érkezési sorrendben fogyaszthatják el. Minden résztvevő diák számára biztosítunk 0,5 l-es palackos ásványvizet, ill. a Vasivíz Zrt. kitelepíti az ivókút-szettjét, amivel garantáljuk a friss és hideg jó vasi vizet mindenki számára.

13.30-14.00. - Rabszolga vásár a témaparkban a római erődnél. A produkciót az oberwarti gimnázium színjátszó körének tanulói adják elő.

14.00-16.00. - Kézműves vetélkedő a középiskolásoknak és párhuzamosan az Arénában Harci Játékok az általános iskolai csapatok részvételével.

16.00-16.30. – LEG - ek Versenye, amelynek során eldől, hogy ki a legerősebb és legügyesebb lány és fiú az általános-és a középiskolás kategóriában. Közben a versenybírák értékelik a csapatok teljesítményét.

16.30-17.00 – Eredményhirdetés és a győztes csapatok díjazása, ünnepi beszédet mond Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Úr, az első szombathelyi történelmi Diákkarnevál fővédnöke és Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elnöke.

17.00-17.30 - FELVONULÁS – Aréna u.- Thököly u.- Savaria tér – Főtér –Széchenyi u.- Szily J. u. – Romkert – Ady tér – MMIK

A felvonulást római bigás fogat vezeti, amelyen a legek versenyének leány győztesei utaznak. Őket követi a Római Legió és a Magor Íjász Egyesület, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezérzászlaja után az általános iskolai csapatok, mögöttük pedig a középiskolák diákjai. A felvonuláson részt vesznek a szombathelyi kötélugrók és a Zörej zenekar kisdobosai is. A felvonulás végállomásánál, az MMIK előtti téren a világhírű szombathelyi kötélugró klub ad műsort, és fellépnek a Jabe Raks hastáncos műhely tehetséges fiataljai is.

18.00-19.15- A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület diákszínjátszóinak vendégjátéka- Tasnádi: Drogfutár c. tragikomédiáját adják elő.

19.30.- 20.00- a Diákkarneválon résztvevő csapatok elvonulása.

.