Kiderült, hányan jelentkeztek a szombathelyi egyetemi központba

2016.04.07. 14:50

Vajon melyek a legnépszerűbb képzések?

A 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás első számai szerint a Nyugat-magyarországi Egyetemre az országos átlagot egy százalékkal meghaladóan, összesen hat százalékkal jelentkeztek többen, mint tavaly. Bíztatóak a szombathelyi eredmények is. 

Az egyetem tájékoztatása szerint azok aránya, akik az általuk választott intézmények sorrendjében első helyen jelölték meg az NYME-t, tíz százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest.  

Mi a helyzet Szombathelyen?

Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar

Az egyetem legnagyobb karára összesen 2230 jelentkezést nyújtottak be. Ebből 705 fő jelölte meg első helyen a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kart, amely így mind az elsőhelyes, mind pedig az összes jelentkezők számát tekintve vezeti az egyetem jelentkezési létszámait.

A tanító- és tanárképzési szakok illetve szakpárok mellett a 2016-os felvételi eljárásban is kiemelkedően nagy érdeklődés mutatkozik a sporttudományok és a rekreáció iránt. A szombathelyi képzési központba jelentkezett összesen 893 fő 45 százaléka pedagógus szeretne lenni (399 fő). A sporttudományra összesen 143 fő jelentkezett.

Ezek a képzések a Nyugat-magyarországi Egyetem stratégiájában is kitüntetett szerepet játszanak.

Természettudományi és Műszaki Kar

A természettudományos tanárképzést és környezettudományi doktori képzést is végző szombathelyi karra jelentkező 563 diákból 188 fő elsőhelyes jelentkező.

A tavalyi évben indult a duális formában is működő gépészmérnöki alapképzés, amely rögtön a második legmagasabb pontszámmal rajtolt az országban. Idén is e képzés vezeti a kari népszerűségi listát a 147 összes jelentkezővel. 

A biológia alapképzés a következő a rangsorban: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 90-en jelentkeztek, harmadik helyet foglalja el a műszaki menedzser alapképzés: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 88 jelentkezővel. A geográfus mesterképzés továbbra is népszerű: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 29-en jelentkeztek.

További kedvező változást hozhat a diákok érettségi eredményeitől függő sorrend módosítási lehetősége júniusban, és az augusztusi pótfelvételi. 

Egyszer változtatható a sorrend, augusztusban jön a pótfelvételi

Az e-felvételi felületet április végén nyitják meg: egy alkalommal lehet sorrendet módosítani július 12-ig. Ezt az érettségi eredménye befolyásolja, vagyis a változtatások június vége körül várhatók.

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a fontossági sorrend, ami alapján a jelentkező rangsorolta az általa kiválasztott intézményeket. A jelentkezőket pedig arra bíztatja az egyetem, hogy bármilyen kérdésük esetén keressék bizalommal az érintett munkatársakat.

Augusztus elején, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján pótfelvételi eljárás is meghirdethető azoknak, akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben indított képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni.

.