Senki nem garantálja a következő ezer évet, csak mi magunk – Hende Csaba Vaskeresztesen

2012.09.10. 14:27

Hende Csaba Vaskeresztesen járt a hétvégén. Arra jártunk, megnéztük.

Vaskeresztes szüreti mulatság

Hende Csaba Vaskeresztesen járt a hétvégén. Arra jártunk, megnéztük.

Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti. Ezek a falvak nem nyugodtak bele anno a trianoni döntésbe és három évnyi leszakadás után elérték, hogy mégis Magyarországhoz tartozhassanak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter

Hende Csaba honvédelmi miniszter gyakran látogatja e határmenti falvakat, a hét végén épp a Vaskeresztesen megrendezésre került Pinkamenti Egyházi Kórustalálkozón és a szüreti vigasságok eseményein vett részt.

A miniszter a helyi Szent Miklós templomban elmondott beszédében Kodálytól idézett: "A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának ."

Vaskeresztes Szent Miklós templom

Hende Csaba a továbbiakban a helyi közösségek fontosságát hangsúlyozta. Arról a három különböző nyelvű, de eggyé forrt közösségről beszélt, amely egy ilyen alkalomra összejön dicsérni az Istent.

Ez többről szól, mint hogy valamilyen érdekes dologgal eltöltjük az időt, azt jelzi, hogy fontosak vagyunk egymásnak. Fontosak az őseink, szüleink, nagyszüleink, akik évszázadokon át megőrizték a nyelvet és kitartottak Magyarország mellett a nehéz időkben is - hangzott el.

Vaskeresztes  Szent Miklós templom kórustalálkozó

A politikus kitért arra is, hogy bár nehéz időket élünk, még mindig jobb a helyzetünk, mint a huszadik század bármely más időszakában élt embereknek. Megemlítette a két világháborút, a gazdasági világválságot és az ötvenes évek rendszerét, ami éppen a vaskeresztesi térségben nehezítette meg legjobban az ott élők életét.

Bár ezer év mögöttünk van, senki nem garantálja a következő ezer évet, csak mi magunk – tette hozzá végül a honvédelmi miniszter.

Vaskeresztes  Szent Miklós templom Hende Csaba

A beszéd után a kórustalálkozó résztvevőinek műsorait és verseket hallhattak a résztvevők, végezetül Várhelyi Tamás plébános mondta el zárógondolatait.

A délután folyamán Szüreti Vígasságokkal folytadott a program.

Vaskeresztes szüreti vígasságok

.