Hirdetés

A Sezession Graz köszönti Szombathelyt (Szombathelyi Képtár 2012. március 16-tól)

2012.02.21. 17:34

Hirdetés

Március 16. – május 26.
„A Sezession Graz köszönti Szombathelyt”
Megnyitó: március 16-án, pénteken 17 órakor

A kiállítást megnyitja: Michael Grossmann, Graz város kulturális tanácsnoka
És Linda Leeb, a Sezession Graz elnöke

Kiállító művészek: Walli Feller, Sigi Hrad-Rynda, Helga Hudin, Linda Leeb, Helmut Lichtenegger, Raymonde Marcher-Greinix, Renate Polzer, Ingrid Pototschnik, Marion Rauter-Wieser, Barbara Rittler, Monika Schönbacher-Frischenschlager, Renate Sterlika, Heinz Tagger, Ingrid Wieser, Mil Vega

A „Sezession Graz” művészcsoportot 1923-ban alapította a világhírű festő Wilhelm Thöny, továbbá Fritz Silberbauer és Alfred Wickenburg.

Ez volt az utolsó alapítás abban a művészeti mozgalomban, amit Közép-Európában szecessziónak nevezünk. A korábbi szecessziós irányzatokhoz képest, amelyek Münchenben, Berlinben vagy Bécsben jöttek létre, Grazban eltérő módon, nem a stiláris sajátosságok alapján történt a formálódás, hanem egyszerűen a kortárs művészetről volt szó, amely az akkori generáció életérzésének megfelelt.

A csoport megalakulásától kezdve nemzetközi művészek vettek részt a kiállításaikon.
1938-ban a Sezession csoportot „mint az elfajzott művészet színterét” betiltották.
A háború befejezése után ismét nagy lendülettel kezdett munkába. Egyre nagyobb volt az aktivitás iránti törekvés, s ez máig fennáll, a „Sezession” kiteljesedett, új elképzelések és gazdag formai megoldások felé halad.