Síelési útmutató kezdőknek (2.) - Tippek, tanácsok, válaszok

2015.01.12. 15:35

Milyen felszerelés szükséges a síeléshez? Hova érdemes utazni?  

Milyen felszerelés szükséges a síeléshez? Hova érdemes utazni?

 

Milyen felszerelés szükséges a síeléshez? Hova érdemes utazni? Hogyan lehet elsajátítani? Utánajártunk a legalapvetőbb kérdéseknek. A témában Söjtöry Imre, a Söjtöry Sport Kft. vezetője volt segítségünkre.

A síelés első alapszabályai és a felszerelés beszerzésének ismeretei után most beleássuk magunkat, hova érdemes utazni.

A határok kinyitása óta tudjuk, jóval könnyebb külföldre menni, mint korábban. Sőt, szombathelyiként a város határszéli fekvése miatt is a pestiekkel szemben is sokkal kedvezőbb helyzetben vagyunk. Innen, autóval nagyjából egy órán belül síterepen vagyunk.

 

Pár óra kocsikázás és már síelhetünk

A fokozatosságot be kell tartani. Könnyen elmehet a kedvünk, ha nem a felkészültségi szintünknek megfelelően csúszunk a pályákon. Így érdemes pályát is választani.

Ausztriában szeretett cél Semmering. Ez nagy kiterjedésű, komoly pályákat felvonultató hely. Hátránya, hogy aki Bécsből, Győrből, Budapestről érkezik síelni, mind oda megy, így nagyon sokan vannak.

A következő cél, a szombathelyiek első számú kedvence: Mönichkirchen. Nagy fejlesztéseken van túl a terület, korszerű pályákkal rendelkezik.

Az ún. „hármas egység” - St. Jakob, Mönichwald, Wenigzell pályái egészen picik, ide a kezdőknek érdemes ellátogatni. Itt vannak olyan kis szakaszok például, ahol a felvonóért nem kell fizetni. Aki csak bele szeretne kóstolni a síelésbe, itt kezdjen hozzá. Itt valóban megtanulható, milyen találkozni a hóval.

 

Nyugat, az más helyzet

Értjük ez alatt a francia, az olasz és a svájci sípályákat. Ezeken a helyeken gomba módra szaporodtak a pályák, felsorolni sem lehet, annyi van. Épültek sífalvak és városok csak azért, hogy a téli sportok szerelmeseit teljes mértékben kiszolgálják.

Mindenki másra esküszik. Itt az összefüggő sípályák hossza akár több száz kilométer is lehet. A síelő felmegy egy helyen, majd 70-80 kilométerrel arrébb csúszik le. Ezek a helyek azoknak valók, akik szeretnek túrázni is. Schladming ilyen hely.

Óriási infrastrukturális fejlesztések vannak a nyugati részeken. Mások ezek a helyek, más temperamentumuk van. Gondoljunk csak arra, hogy más egy olasz, más egy osztrák vendéglátás – a síben ugyanez tapasztalható.

Az igazi ínyencek a francia részeket választják. Több ezer pesti egyetemista kedvelt téli üdülőhelye a francia Alpok.

 

Ez buli is!

Ne ragaszkodjunk görcsösen a síeléshez. Gyakoroljunk és szeressük meg, de ha elfáradtunk, álljunk meg egy forró teára, forralt borra egy hüttében (alpesi házikó – a szerk.). A síelés lehet szórakozás is.

 

Eplény

Magyarországon is van lehetőség síelni. Veszprém mellett, Eplényben majdnem nyolcezer méter hosszú pályarendszeren lehet gyakorolni. Itt tizenhat különböző sí- és egy szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak.

Fotó: siarena.hu

Kérdezzünk!

A sportfelszerelés bérlésén kívül bátran kérdezzünk az eladótól. A Söjtöry Sport Kft.-nél mindenre választ kaphatunk, szakmai tanácsokkal, több évtizede a témával foglalkozó szakértőkkel beszélhetünk.

Söjtöry Imre áll rendelkezésünkre 

Továbbá látogassuk meg az üzletet, ha

  • sí – vagy snowboard felszerelést bérelnénk,

  • felszerelésünket javíttatnánk,

  • korcsolyánkat éleztetnénk,

  • futócipőt vásárolnánk,

  • talpvizsgálás után sport talpbetétet készíttetnénk,

  • teniszütőnket húroztatnánk,

  • kést éleztetnék,

  • vagy darts eszköztárunkat bővítenénk.

 

Söjtöry Sport Kft.

http://www.sojtorysport.hu/

Szombathely, Hunyadi u. 2.

Telefon: +3630/ 979-57-50

Hétfőtől- péntekig: 9h- 17h 30-ig

Szombaton: 9h-12h 30 – ig

Vasárnap: 9h-12h 30-ig

 

.