Hirdetés

Soha nem estt még annyi eső, mint most májusban

2010.06.01

Hirdetés

 Valószínűleg nem esett még ennyi eső májusban ilyen hosszú ideig és akkora területen, amióta rögzítik az erre vonatkozó adatokat - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese kedden az MTI-vel.

A meteorológus elmondta, hogy a mérőállomások adatai szerint májusban a legtöbb csapadék - 273 milliméter - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc környékén esett. Nagy mennyiségű eső volt Heves (256 milliméter), Tolna (249 milliméter) és Pest megyében (235 milliméter). Bakonybélben három nap alatt esett le a féléves átlagos csapadékmennyiség, 260 milliméter.

Az előző hónapban az ország legcsapadékosabb régiója a középső és az északi volt, míg keleten és nyugaton kevesebb volt az eső. A legszárazabb Vas megye volt, ott a csapadék szintje nem érte el a 100 millimétert egy hónap alatt - mondta Vadász Vilmos.

A tavaly májusi csapadék mennyisége jóval elmaradt az ideitől; akkor a legtöbb, 114 milliméternyi, Heves megyében esett.

A meteorológus szerint az időjárást egy sor véletlenszerű, kaotikus jelenség határozza meg. Ilyenek az ország felett többször is átvonuló ciklonok, amelyek a rendkívül csapadékos májusért felelősek. Ezek a légörvények jellemzően mediterrán típusúak, és leginkább a hónap közepén érintették az országot. A vulkánok füstje és azok a részecskék, amelyeket kilövellnek, közrejátszhatnak az időjárás alakulásában, hatásuk azonban minimális. Azt biztosan nem lehet kijelenteni, hogy például az izlandi vulkán miatt lett extrém mértékben csapadékos a május - mondta Vadász Vilmos.
Egyébként általában nem a május, hanem a június a legcsapadékosabb hónap az évben - tette hozzá.