Soha nem estt még annyi eső, mint most májusban

2010.06.01. 11:53

 Valószínűleg nem esett még ennyi eső májusban ilyen hosszú ideig és akkora területen, amióta rögzítik az erre vonatkozó adatokat - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese kedden az MTI-vel.

A meteorológus elmondta, hogy a mérőállomások adatai szerint májusban a legtöbb csapadék - 273 milliméter - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc környékén esett. Nagy mennyiségű eső volt Heves (256 milliméter), Tolna (249 milliméter) és Pest megyében (235 milliméter). Bakonybélben három nap alatt esett le a féléves átlagos csapadékmennyiség, 260 milliméter.

Az előző hónapban az ország legcsapadékosabb régiója a középső és az északi volt, míg keleten és nyugaton kevesebb volt az eső. A legszárazabb Vas megye volt, ott a csapadék szintje nem érte el a 100 millimétert egy hónap alatt - mondta Vadász Vilmos.

A tavaly májusi csapadék mennyisége jóval elmaradt az ideitől; akkor a legtöbb, 114 milliméternyi, Heves megyében esett.

A meteorológus szerint az időjárást egy sor véletlenszerű, kaotikus jelenség határozza meg. Ilyenek az ország felett többször is átvonuló ciklonok, amelyek a rendkívül csapadékos májusért felelősek. Ezek a légörvények jellemzően mediterrán típusúak, és leginkább a hónap közepén érintették az országot. A vulkánok füstje és azok a részecskék, amelyeket kilövellnek, közrejátszhatnak az időjárás alakulásában, hatásuk azonban minimális. Azt biztosan nem lehet kijelenteni, hogy például az izlandi vulkán miatt lett extrém mértékben csapadékos a május - mondta Vadász Vilmos.
Egyébként általában nem a május, hanem a június a legcsapadékosabb hónap az évben - tette hozzá.
 

.