Szüreti napokat tartottak a hétvégén Sopronban

2014.09.07. 22:17

Tömeg és borvirágos jókedv jellemezte a város főterét. Sopronban még népszerű a vörös, de egyre nagyobb az érdeklődés a rozé és könnyű fehérborok iránt – tudtuk meg.

Szeptember 5. és 7. között tartották meg a Soproni Szüretet, amely hagyományosan a szüreti időszak kezdő eseménye és a nyári turisztikai szezon búcsúztatója.

 A rendezvényen inkább a kevésbé nagynevű fellépők domináltak, hiszen ahogy arra az esemény neve is rávilágít, a hétvégén a boroké volt a főszerep. A kilátogatók számos helyi borász és pincészet boraiból válogathattak, s ezúttal sem maradtak el a kissé már unalmas kézműves csecsebecsék és gasztronómiai falatok sem.

Az  időjárás is kedvezett az ünnepnek, így a csendes délutánokat mindhárom napon teltház és pezsgő hangulat követte.

Az idei termésről és az év első magyar boráról a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Rigler Zsoltot kérdeztük.

Általánosságban csak annyit mondhatok, hogy az idei termés az egyik legjobb az utóbbi évekhez képest – árulta el lapunknak az ügyvezető.

Szüreti napokat tartottak a hétvégén Sopronban

– Mivel Sopron mindig is vörösboros vidék volt, ezért idén is összességében a vörösborok fogynak a legjobban. De az elmúlt években azt látjuk, hogy az ízlésvilág és a fogyasztók jó része a könnyedebb fehérborok és a rozé borok felé is fordul – folytatta a szakember.

Ezen kívül természetes, hogy a friss borok, a friss must az újdonság erejével hatnak, ezért ezek is jól fogynak az ünnepen – tudtuk meg.

Az idei év első magyar bora egy soproni borház Irsai Olivérje lett.

Szüreti napokat tartottak a hétvégén Sopronban

-  Ezt viszonylag korán szüretelték a meleg tavasznak és nyárnak köszönhetően, másrészt ez egyébként is egy korai érésű fajta, általában már augusztus közepén lehet szedni. Az Irsai Olivérnek pontosan ez is a célja, hogy a friss borok között is az első legyen. Az, hogy ez most Sopronban sikerült, ez egy külön kuriózum, amire büszkék vagyunk, és aminek igazán örülünk – fejezte be Rigler Zsolt ügyvezető.

.