Hirdetés

Templomok Éjszakája Sopronban

2014.05.26. 18:00

Az ausztriai mintára épülő kezdeményezésbe számos felekezet temploma kapcsolódott be.

Hirdetés

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Sopronban a Templomok Éjszakája című rendezvénysorozatot. Az ausztriai mintára épülő kezdeményezésbe számos felekezet temploma kapcsolódott be, s változatos programokkal várta az érdeklődőket. Gabnai Sándor evangélikus esperes szerint a rendezvény híd lehet a különböző felekezetek, valamint hívők és nem hívők között egyaránt.

Sopron 2011-ben csatlakozott az ausztriai Lange Nacht der Kirchen nevű akcióhoz, melynek lényege, hogy a templomok kinyitják kapuikat a látogatók előtt az esti, illetve az éjszakai órákban, bepillantást engedve ezzel a vallás máskor nem látott szegmenseibe. Idén hat templom csatlakozott a sorozathoz, mindegyik színes programokat vonultatott fel, melyen hívők és nem hívők egyaránt találhattak kedvükre való elfoglaltságot.

- A rendezvény legfontosabb célja véleményem szerint az, hogy hidat teremtsünk a szakralitás és a világi dolgok között, vagyis, hogy olyan emberek is bevarázsolódjanak egy kicsit a templomokba, akik egyébként máskor sosem mennének be – mondta el Gabnai Sándor evangélikus esperes. - Úgy gondolom, hogy nyitnunk kell a világ felé, és remélem, testvérek és nem testvérek is hídépítésként tekintenek erre a napra.

A soproni evangélikus templom

A tavalyi évhez képest megfigyelhető némi változás a programok tekintetében, hiszen az esperes szerint mindig igyekeznek valami új színt belecsempészni. – A templombemutatás az állandó, de minden évben van egy-egy kuriózum, amiért érdemes a rendezvényre kilátogatni. Nálunk például idén az evangéliumi színháztársulat adta elő Madách Ember tragédiáját, ami a különleges akusztikával fantasztikusan hatott, és valódi élményt nyújtott a közönségnek – mesélte el Gabnai Sándor.

-  A Templomok Éjszakáján nincs meghatározott célközönség, úgy vélem, ez is egyfajta híd. Érthető módon a templom inkább az idősebbeket vonzza, de örömmel látom, hogy azért folyamatosan csordogálnak be a helyiek és a turisták is mindenféle korosztályból – tudtuk meg az esperestől.

- Általában ugyanazok az arcok bukkannak fel évről évre, és bár mindig van egy kis formálódás, alakulás, a rendezvényre látogatók száma egyenlőre sajnos nem növekszik. Természetesen örülünk ennek a kialakult stabil magnak, de jó lenne, ha sikerülne új embereket is idecsábítani, mert őszintén bevallva kicsit több résztvevőre számítottam – mondta Gabnai Sándor.

Az evangélikus esperes már a jövő év terveiről is beszélt, melyben továbbra is szerepet kap az ideire is jellemző irodalmibb vonal, valamint toronybemutatóval és orgonabemutatóval színesítenék a kulturális palettát. Az alapkoncepción azonban nem szeretnének változtatni, így a következő évben is fellelhetőek lesznek az eddig megszokott és közkedvelt programok.