Sopron környéki látnivalók: A Tómalom fürdő

2014.08.28. 11:27

Családias környezet, kedvezményes belépők, pozitív csalódás.

  

Ragyogó napsütés, hétvége, meleg. Ennyi tökéletesen elég ahhoz, hogy az ember kedvet kapjon a strandoláshoz. Na de hová menjen? A soproniak közül egyre többen választják kedvező belépőjük és szép környezetük miatt az osztrák strandokat, pedig közben magyar viszonylatban is érdemes körülnézni.  

Helyben a Lővér Fürdő, a Fertő tavi vízitelep és a Tómalom fürdő közül lehet választani. 

 Az egyetlen strandja  a városnak, a Lővér fürdő és uszoda az elmúlt években jól kiépült és közel is van, valahogy nem az igazi. Gondunk van a tisztasággal, olykor túlzsúfolt, és alaposan a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, ha oda megyünk.  

Marad tehát a két élővíz, mindegyik hasonló árakkal és lehetőségekkel kecsegtet. A Fertő-tó környezete csalogató, de hogy is jutunk le autó nélkül? Hát sehogy. Strandszezonban, hétvégén összesen négy busz megy oda (kb. 10 kilométer), az ember így kénytelen négy órát ott tölteni míg hazajuthat, ha esik, ha fúj. 

Így kicsit kétkedve, de a tómalmi kalandnak vágtunk neki. Busz óránként megy oda-vissza, így nem kell tartani az esetlegesen elromló időjárástól. A belépő ára korrekt, 650 forint egy napra, ráadásul 14 és 16 órától további kedvezmények vannak. (Az aktuális belépőárakról itt lehet tájékozódni.) 

Belépve családias hangulat és rendezett környezet fogad. Műanyag napágyakra, padokra és a fűre is pakolhatunk. Szerencsére a törölközőn és naptejen kívül semmit sem kell szem előtt hagynunk, az ingyenes értékmegőrzőbe minden holmink belefér. Mindössze egy százforintos érme kell a használatához, amelyet a szerkezet minden kipakolásnál visszaad.  

A strand több különböző, korlátokkal elzárt részből áll.  

A gyerekeknek elkülönített területen a víz 60-80 cm mély, és egy csúszda teszi szórakoztatóbbá a kicsik számára. A kevésbé jó úszóknak és a megmártózni vágyóknak egy 120-150 cm vízmélységű, kaviccsal leszórt rész áll rendelkezésükre, míg a profi úszóknak a tó bójákkal kijelölt egésze, ahol a víz már két méternél is mélyebb.  

A tó előnye, hogy a lubickoláson kívül más elfoglaltságot is találhatunk. Például kikölcsönözhetjük a rendelkezésre álló csónakok, kajakok, junior vízicsopperek vagy vízibiciklik valamelyikét. Ez utóbbi a legnépszerűbb, fél órára 800 forintba kerül a bérlése. Sima és csúszdával ellátott változata is elérhető, mindegyik négyszemélyes, és igazi kihívást jelent velük az úszók közötti lavírozás.

Sopron környéki látnivalók: A Tómalom fürdő

A fürdőzéstől megéhezik az ember, ezért felmentünk a büfébe felmérni a kínálatot. Nagy olcsóság itt sincs, egy sajtos-tejfölös lángos például 550 forint, egy adag sültkrumpli 500 forint, egy hamburger-menü pedig 1100 forint. De az étel finom, hamar elkészül, utána a hulladékot pedig szelektív kukába dobhatjuk. 

Még belefér pár perc napozás, egy kis kitérő a kulturált mellékhelyiségben, majd a végső konklúzió levonása, mely szerint (az általam kevésbé kedvelt élővizet leszámítva) a Tómalom fürdő egy igencsak pozitív csalódás, mely alkalmas egy nyugodt, szórakoztató és tartalmas nap eltöltésére.  

Fotó: Sopviz.hu

Figyelem! 

A tó nem annyira veszélytelen és ártatlan, mint amilyennek tűnik. Pont a látogatásunk napján történt, hogy egy harmincéves fiatalember rosszul mérte fel saját erejét és a természeti tényezőket amikor beugrott a tóba, ahol a víz már négy méter mély volt. A férfi megpróbált megkapaszkodni a stég tartóoszlopába, de nem járt sikerrel, így elmerült a vízben. Szerencséjére az úszómester és a vízi mentő azonnal cselekedtek, és a mentők kiérkezéséig fenntartották az eszméletlen férfi keringését, így nem történt nagyobb baj.  

.