Sopronban hiányszakma lett a közmunkás

2016.02.04. 07:59

Hasonló a helyzet mint például Szombathelyen: a nyugati határ közelsége miatt valószínűleg csak az választja a közmunkát, akinek tényleg nincs más lehetősége.

Sopronban az országos program keretében a rendőrségnél és a TAEG Zrt.-nél alkalmaznak nagyobb létszámban közfoglalkoztatottakat. Emellett meghatározó meg a KLIK, az önkormányzat és a Soproni Gyógyközpont - írja a Kisalföld.

A városban 2014-ben összesen 89 közfoglalkoztatott állt munkaviszonyban, tavaly már csak 77. A regisztrált álláskeresők száma két éve 410 volt, egy éve pedig 364, ami gyakorlatilag egy százalékos munkanélküliségi mutatót jelent.

Illusztráció. Fotó: greenfo.hu


Major Ernő, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője a lapnak megjegyezte ugyanakkor, tapasztalataik szerint a megye egész területén létszámfeltöltési nehézségek vannak nem csak a közfoglalkoztatásban, hanem az elsődleges munkaerő-piacon is.

Hiányszakmának minősül például a szakács, a pincér, az eladó. Szintén folyamatos munkaerőhiány tapasztalható mérnökökből, de a középfokú végzettségű szakemberekre is nagy szüksége van az építőiparnak, a fémiparnak, az egészségügynek. Keresett szakma az ács, a kőműves és hidegburkoló, villanyszerelő, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, ápoló.

.