Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

2015.05.14. 11:07

Fesztiválok és kirándulóhelyek terítéken. 

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." - írja Szent Ágoston. S milyen igaza van. Nyáron mintha egy másik dimenzióba kerülnénk: ez az időszak a feltöltődésé, a szórakozásé és a lehetőségé, hogy nekivágjunk a világnak.

Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

Aki megteheti, elutazik hosszabb-rövidebb időre külföldre, de Magyarországon belül is lehet egy-egy város a kikapcsolódás helyszíne. Ez alól Sopron sem kivétel, a város számos programot és lehetőséget tartogat a nyári időszakban is.

Fesztiválok, rendezvények:

Egyértelműen a legrangosabb nyári esemény Sopronban az idén 23. alkalommal megrendezett VOLT fesztivál, melyre évről-évre többen érkeznek az ország különböző pontjairól. Az európai hírű zenés esemény számtalan világsztár, hazai művész és zenekar fellépésével minden korosztály számára ideális. Az idei év fellépőiről és a fesztivál részleteiről bővebben itt olvashat.

Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

A 2014-es VOLT fesztivál

De akkor se csüggedjünk el, ha nem szándékozunk többtízezreket elkölteni, hiszen az olyan ingyenes vagy részben ingyenes programok, mint a Soproni Ünnepi Hetek, a Szentivánéji Álom – Soproni Folkfest, a Múzeumok éjszakája, a Soproni tündérfesztivál, a hegykői Tízforrás Fesztivál, a Koronázási ünnepély, a Széchenyi vágta vagy a Páneurópai Piknik szintén remek alternatívák a szórakozásra.

Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

A Széchenyi vágta 2014-es soproni előfutama

Túrák, kirándulások:

A soproni parkerdő kialakításának gondolata Muck András erdőmester-erdőgondnok (1851-1925) nevéhez kötődik. Már ebben az időben jelzett turista utak jelöltek ki, kilátók és gloriettek is épültek. Azóta a turistaforgalom folyamatosan bővült, s az erdei turizmus egyre népszerűbb lett. Bár lehetetlen az összes túraútvonalat és úti célt egy cikkbe sűríteni, itt egy csokorravaló a népszerűbbek közül:

Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

A Taródi vár

A legismertebb helyek egyike a Károly-kilátó és környéke, ahol játszótér, padok, asztalok, erdei vendéglő és a kilátóból a turisták elé táruló fenséges látvány fogadja a turistát. Ezen felül ott van még a Várhely-kilátó, az autós pihenő, a Taródi vár és a Szalamandra-tó is. Egyéb célpontok felkereséséhez feltétlenül vásároljunk egy térképet, rajta az aktuális jelzésekkel és utakkal.

Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

A Páneurópai Piknik emlékpark

A városhatárt túllépve is akad látnivaló, például a görbehalmi Fehér Dániel forrás és a Fehér-úti tó, a Fertő-Hanság Nemzeti Park benne a Fertő tóval vagy a népszerű fürdőzőhely, a Tómalom.

Egyéb, városban csatangolós lehetőségek:

A megszervezett esemény nélküli nyári napokat sem kell a szobában kuksolva eltölteni. Kinézhetünk egyet az Ausztriától ugyan lemaradó, de egyre jobban fejlődő Lővér uszodába, beülhetünk az évszakban virágzásukat élő cukrászdák, fagyizók és éttermek valamelyikébe, felmászhatunk a Tűztoronyba, lófrálhatunk a Deák téren, betérhetünk egy hűsítő belvárosi templomba vagy megcsodálhatjuk a várostól öt percre található Sörházdombi kilátóból nyíló panorámát.

Mit lehet nyáron Sopronban csinálni?

A Deák tér

Végső soron mindegy mivel töltjük a nyarat, hogy hová utazunk, és mit nézünk meg. A legfontosabb, hogy élvezzük ezt a csodás évszakot, éljünk a lehetőségekkel és mindig adjuk át magunkat az adott pillanatnak. Erre maga Gárdonyi Géza figyelmeztet:

„Nekünk, magyaroknak nem csekély hibánk az, hogy rohanvást szoktunk utazni. A futó ember pedig nem lát semmit, nem hall semmit, nem érez semmit. Csak az álló ember, a nyugodtlelkű és nyugodtszemű, az az öterejű fölfogó, aki az öt érzék képességeivel a tudásának birtokába szedi az utazásban eléje forduló kincseket.”

.