Közép-Európa második leghosszabb tere: a soproni Deák tér

2015.03.17. 10:55

Mindenki megtalálja rajta a számításait.

A római korban a mai Széchenyi tér és a Csengery utca közötti területen temető volt. Itt a Bánfalvi- vagy másképpen Rák-patak mellett húzódott egykor a külső városfal hosszú vonala. A patak ma is itt folyik a tér alatt. A Rák patak beboltozását követően az 1800-as évek végétől mintegy 50 év alatt alakult ki a határoló térfalak stílusjegyeivel összhangban. A II. Világháború után többször is átalakították, majd hosszú időn át elhanyagolták.

a soproni Deák tér

Gyorsinfó:
Név: Deák tér
Helyszín: 9400 Sopron, Deák tér. (Csatkai Endre utca és a Gyóni Géza utca között)
Belépő: nincs
Nyitva tartás: egész évben
Ennyi idő kell a megtekintéséhez: kb. egy óra (kutyával vagy gyerekkel kettő)

2006-ban ezért uniós pénzforrásból elkezdték a tér átépítését. A felújítást követően többek között park funkciót kapott a Deák téri iskola előtti rész (ezáltal területe mintegy 2,7 hektárra bővült), valamint padokkal, szökőkúttal, új térkövekkel, játszótérrel és egyéb látványelemekkel gazdagodott a tér.

a soproni Deák tér

A belvárostól legfeljebb 5 perces sétára található, megközelíthető kijelölt kerékpárúton biciklivel és autóval is, azonban a parkolásért fizetni kell.

a soproni Deák tér

Tavasszal és nyáron a legélvezetesebb, árnyas fái és vizei egyszerre nyújtanak enyhülést a melegben és gyönyörködtetik a szemet. Bár egyes vélemények szerint szögletes elemeivel túl modern, éppen ezért télen a tér elveszti szépségét. Mindenesetre népszerű találkozási célpont fiatalok, idősek és családosok körében is, hiszen mindenki megtalálja rajta a maga számításait.


Nagyobb térkép

Turistaként vagy helyiként a téren barangolva betérhetünk a számos felkínált vendéglátóegység (étterem, söröző, kávézó) valamelyikébe. A közelben pedig gyógyszertár, élelmiszerbolt és virágüzlet is található.

a soproni Deák tér

A különböző tematikájú emlékművek és szobrok mellett reprezentatív kialakítású, historizáló stílusú épületek is fellelhető a parkban, ilyen többek között az egykori Röttig-Romwalter nyomda épülete (Deák tér 56.), az evangélikus teológia épülete (Deák tér 78.), a Lenk-villa – Liszt Ferenc Múzeum (Deák tér 1.) a tér nyugati sarkán lévő református templom vagy a jellegzetes, zöld időjárásjelző kupola a tér közepén.  

Galéria

.