NAV-ra magyar! címmel Sopronban is tüntettek

2014.11.17. 19:44

Visszafogott tömeg a Városháza előtt a közfelháborodás napján.

November 17-én 17 órakor 30 másik város mellett Sopronban is tüntettek; itt a PM és a DK helyi szervezésében NAVRA MAGYAR! címmel. Bár negyedórával a kezdés előtt a szemerkélő esőn, két rendőrön és néhány bámészkodón kívül még semmi érdemleges nem volt a Városháza előtt, idővel mégis elkezdtek szállingózni az emberek.

Sopronban is tüntettek

Végül a kezdésre 250-300 ember gyűlt össze, akiket a szervezők a Tűztorony lábaihoz tereltek. Kezdésként a tüntetésen megjelent Jobbik képviselőit szúrták le a szervezők, mivel a kifejezett kérés ellenére Árpádsávos zászlóval érkeztek az eseményre.

Sopronban is tüntettek

Felhívták a megjelentek figyelmét arra, hogy a tüntetés legkésőbb 19 órakor véget ér, több helyszín nem lesz, ezért a tömeget az esemény után békés távozásra kérték.

Sopronban is tüntettek

A felszólalók egyike, Vörös Viktor (a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője) elmondta a tüntetés célját, ami nem más, mint a nemtetszés kinyilvánításának lehetősége a magyar politikai intézkedések kapcsán. Majd sorra végig haladt a felírt pontokon, így szó volt az internetadóról, a NAV-botrányról, a devizahitelről, az egyre növekvő szegénységről, az üzletek vasárnapi zárva tartásáról, és a keleti országok mintájának elutasításáról.

Sopronban is tüntettek

Vörös Viktor a PM önkormányzati képviselője

A felolvasást időnként helyeslő bekiabálások, taps és éljenzés szakította félbe, valamint a tömeg többször is skandálásba kezdett: „Nem hagyjuk!”, „Elég volt!”

Sopronban is tüntettek

Jakál Adrienn vette át szót, aki az előbb felsorolt pontok megismétlésén túl kiegészítette az elhangzottakat, így beszélt a politikusok irreális bérezéséről, a közoktatás kormány általi lerombolásáról, a trafikmutyiról, és a magánnyugdíjpénztárak megszűntetéséről.

Végül Szalai László csatlakozott a felszólalók táborához szabadságot követelve a magyar embereknek, s újfent megerősítve és elismételve a már korábban elhangzottakat.

Sopronban is tüntettek

Az alapvetően két részre osztott (távolabb álló, csendes és a közvetlenül elöl álló aktív) tömeg a bekiabálásokat és a zászlólengetést leszámítva különösebb bonyodalmat nem okozott; a visszafogott, de határozott tüntetés békésen lezajlott.  

.