Hirdetés

Holokauszt-megemlékezők indultak Sopronból Budapestre

2014.04.23. 16:35

Hirdetés

 Mintegy 250 külföldi fiatal indult el szerdán Sopronból Budapestre, hogy az 1944-es halálmenetre emlékező gyaloglással megkövesse a holokauszt túlélőit, illetve az áldozatok leszármazottait.

    A Menetelés az életért elnevezésű rendezvényhez bárki csatlakozhat, a záró esemény pedig vasárnap Budapesten, a Parlament előtt lesz – mondta a szervezők képviseletében Jobst Bittner lelkész a menetelést megelőző soproni sajtótájékoztatón.


    A kezdeményezés Németországból indult 2007-ben. Azóta mintegy 20 ezer ember vett részt a menetelésekben, és 12 országba, illetve 120 városba jutottak el a náci népirtások miatti bocsánatkérésekkel és megemlékezésekkel.


    Jobst Bittner a Tübingenből indult kezdeményezésről elmondta, a második világháború után nem nagyon beszéltek a városban a náci múltról. A város története német családok története is, nem volt szó a holokauszt áldozatairól; s mivel "nem beszéltünk erről, ez újabb gyűlölethez, antiszemitizmushoz vezetett" - tette hozzá. Ebből a felismerésből kiindulva kezdték el a fiatalok felkutatni felmenőik múltját, és apákról, nagyapákról derült ki, hogy náci bűnöket követtek el. Ez a háttere a Menetelés az életért programnak – mondta Jobst Bittner.


    A részt vevő fiatalok a kezdetek óta eljutottak Lengyelországba, Litvániába, Ukrajnába, és családtagjaik bűneiért mindenütt bocsánatot kértek. A magyarországi menetelésre Németországból 200-an érkeztek, 50 fiatal Svájcból, Amerikából, Romániából.


    Simonyi Andrea, a program magyarországi szervezője, a Segítség az Élethez Alapítvány munkatársa közölte: egy-egy gyalogló csoport 10 kilométert tesz meg egy nap, majd autóval viszik őket tovább a következő 10 kilométeres szakaszhoz, így teszik meg két nap alatt a Sopron-Budapest távolságot. A menet tagjai megemlékezést tartanak majd Pécsen, Baján, Kiskunhalason és Debrecenben is.


    A soproni nyitóprogramon felszólalt egy helyi holokauszt-túlélő is. Léderer Gertrúd 11 évesen került haláltáborba. A most 81 éves nő az MTI-nek elmondta: Sopronból mintegy kétezer embert hurcoltak el, de csak 160-an tértek vissza. "Mi, magyarok értünk haza a legkésőbb, és minket senki sem várt" - tette hozzá.


    Április 26-án érkeznek meg a fiatalok Budapestre, az óbudai téglagyárhoz. Ide 1944-ben 80 ezer embert zsúfoltak össze – közölte Simonyi Andrea. A Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékművet is felkeresi a menet, majd másnap a Dohány utcai és a zuglói zsinagógát, végül pedig csatlakoznak az Élet menetéhez is – közölték a Menetelést az életért résztvevői.

.