Hirdetés

Jogerősen 20 év börtönre ítélték a soproni lőtéri gyilkosokat

2014.03.07. 11:44

Jogerősen a törvényben kiszabható maximális, húszéves fegyházbüntetéssel sújtotta a két évvel ezelőtt a soproni Anger-réti lőtéren elkövetett kettős gyilkosság helyszínén lövöldöző mindkét fiatalt pénteken a Győri Ítélőtábla.

Hirdetés    Kovács Tamás tanácsa 11-ről 13 évre emelte a cselekmény idején kint őrködő, korábban velük együtt rablásokat, lopásokat elkövető társuk fegyházbüntetését.

    Emlékeztetett arra: az új büntető törvénykönyv (Btk.) a korábbi 20 helyett 25 évben maximálta halmazati büntetés esetén a határozott idejű szabadságvesztés tartamát, de mivel a tett elkövetése idején egyik vádlott sem töltötte be huszadik életévét, az ügyészség nem kezdeményezhetett súlyosbítást kettejük esetében.

    Utalt rá, ilyen fiatal elkövetőkről "a társadalom nem mond le", ugyanakkor úgy látta a bíróság, hogy ennél rövidebb szabadságvesztés nem alkalmas a törvényi célok elérésére. Hozzátette: mindhármuk esetében az új Btk. rendelkezéseit alkalmazták; emiatt egyes cselekményeik minősítése változott, de a több emberen, társtettesként elkövetett emberölésé - amelyben őrködő társuk bűnsegéd volt - nem.

Táncos Attila elsőrendű (b), Végelbauer Roland másodrendű (k) és Márkus Tamás ha
Táncos Attila elsőrendű (b), Végelbauer Roland másodrendű (k) és Márkus Tamás harmadrendű vádlott (j)

    Két évvel hosszabb elzárást szabott ki ugyanakkor a bíróság a harmadik férfi esetében, akire a középmértékhez közelítő, azaz az első fokon kiszabottnál súlyosabb börtönt kért az ügyész. Ezzel kapcsolatban Kovács Tamás megjegyezte: semmi nem indokolja, hogy a törvényi minimumnál alig valamivel hosszabb legyen a rá kiszabott büntetés, és a súlyosbítás mellett szólt az ítélet belső arányosságának megtartása is.

    A bíró megjegyezte: a mindkét áldozatra tüzelő Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás mindent beismert, magára is terhelő vallomást tett az eljárásban, míg a felbujtó Végelbauer Roland - aki akkor kezdett lőni, amikor társa fegyverének tára kiürült - mindvégig hárította a felelősséget. Utóbbit ismerte az első áldozat, a lőtér vezetője, így nem valószerű az az állítás, hogy fedetlen arccal ment a lőtérre társával fegyvert rabolni, de ölni nem akart.

    A lőtéri gyilkosságot megelőző két évben már lopásokat és két fegyveres rablást is végrehajtó fiatalokról szólva a bíró megemlítette, korábbi cselekményeik sem voltak súlytalanok, de a kezdeti alkalomszerűséget felváltotta olyan szervezettség, amely megteremti a bűnszövetségben elkövetés kimondásának feltételeit.
.