Már szedik a kékfrankost Sopronnál: a minőség jó, de a mennyiség kevés

2013.09.30. 16:02

Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál - mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek hétfőn.



    A szerényebb mennyiség okaként említette, hogy már a virágkötődésnek sem kedvezett a tavaszi időjárás, majd jégverés és szárazság sújtotta a területet, az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt pedig megduzzadtak, kiteltek ugyan a ritkás fürtök, de ez csökkentette a cukorfokot.

    Közlése szerint október 5. és 10. között végezhetnek a kékfrankos szüretével, de közben a jobb minőségű termés reményében a tőkén hagyott cabernet franc-t, sauvignon-t és zöldveltelinit is le kell szedni Sopronban.

    Taschner István emlékeztetett: a soproni borvidék 1400 hektáros, de ebből 100-100 hektár a nem termő és az új telepítésű terület. A megművelt 1200 hektárból 700-800 hektáron termelnek kékfrankost.
.