Hirdetés

Vádemelési javaslat a soproni óvodában ledőlt fal miatt (fotóval)

2014.04.12. 11:07

A falat csemperagasztóval rögzítették a padlózathoz.

Hirdetés

Egy soproni óvoda egyik vizesblokkjában, 2013. május 23-án 12 óra 40 perc körüli időben, a térelválasztó fal eldőlt. Az egy méter magas és négy méter hosszú félfal ráesett két óvodásra, a gyermekek nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedtek.

A Soproni Rendőrkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A vizsgálat megállapította, hogy a falat az óvoda bővítési munkálatai kapcsán építették, 2006-ban. Az építési hatósághoz bejelentett felelős műszaki vezető nem kapott felkérést, a feladatról nem tudott, a  munkálatok során a műszaki vezető jelenlétét nem ellenőrizték.

Vádemelési javaslat a soproni óvodában ledőlt fal miatt (fotóval)

A szakértői vélemény szerint, a falat csemperagasztóval rögzítették a padlózathoz. Az építményt olyan, falba rejtett szerkezettel kellett volna megépíteni, amely stabil rögzítést biztosított volna egy esetleges dőlést megakadályozva. A speciális fal megépítésekor nem kérték ki mérnök véleményét és a kivitelezés módját sem ellenőrizték.

Az eljárás során a soproni nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a kivitelező cég vezetőjét és a műszaki ellenőrt.

A Soproni Rendőrkapitányság az ügyben folytatott eljárást befejezte és az ügy iratait - vádemelési javaslattal - megküldte a Soproni Járási Ügyészségnek.