Sopronban tesztelik az új utastájékoztató rendszert

2011.01.25. 14:30

28 buszon helyeznek el fedélzeti számítógépet, belső utastéri kijelzőt, valamint a hangos tájékoztatást lehetővé tevő rendszert.

Megkezdték a pályázati pénzből megvalósuló soproni utastájékoztató rendszer tesztelését - közölte a projekt kommunikációs ügynöksége kedden az MTI-vel.

A soproni önkormányzat és a Kisalföld Volán Zrt. közös konzorciuma a 370 millió forintos összköltségű - részben európai uniós forrásokból finanszírozott - fejlesztés során most azokat a hibákat, pontatlanságokat szűri ki, amelyek a megállókban és a buszokon működő hangos és képes információs rendszer hatékonyságát ronthatják - írták.

A projekthez szükséges források kilencven százalékát az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Programja pályázatán nyerte el a konzorcium.

A projekt részeként tíz jegy- és bérletárusító automatát állítanak fel, amelyeknél bankkártyával is lehet fizetni, Hét jármű kap "zöldút-kérő rendszert", öt pedig olyan utasszámláló berendezést, amely a jövőben segítheti a forgalomtervezést. Ötven elektronikus tájékoztató táblát szerelnek fel olyan gombbal, amely azt segíti, hogy azokat vakok, gyengén látók is használhassák.

Az utazók a megállókban mobil interneten vagy WAP-on keresztül is tájékozódhatnak arról, mikor ér oda a következő busz. Üzemzavar esetén a sofőr azonnal jelezni tudja a problémát az irányító központnak.
 

.