Sorra nyílnak a Balatonon az ingyenes jégpályák

2012.02.03. 21:02

Helyenként olyan jó minőségű, sima és átlátszó jég borítja a Balatont, amilyen tízévenként legfeljebb egyszer alakul ki.

Balatonfüreden, Siófokon és a tihanyi Belső-tavon már megnyíltak az első ingyenes jégpályák, és a hétvégén újabb helyeken tervezek kijelölni sportolásra alkalmas, ellenőrzött jégfelületeket a Balatonon, ahol a jelöletlen területeken már napok óta korcsolyáznak saját felelősségükre az emberek.

Erről Győrffy Árpád, a Balatontipp.hu szerkesztője számolt be az MTI-nek pénteken. Mint kifejtette, az eddigi bejárások során azt tapasztalta, hogy az elmúlt napokban már sokan merészkedtek a Balaton jegére gyalog, korcsolyával, fakutyával, jégszörffel és jégvitorlással.

Helyenként - például Balatonfűzfőn, Balatonfüreden, vagy a tihanyi Belső-tavon - olyan jó minőségű, sima és átlátszó jég borítja a Balatont, amilyen tízévenként legfeljebb egyszer alakul ki. Ugyanakkor egyes partszakaszokon továbbra is egyenetlen és a víz alatti források miatt kiszámíthatatlan vastagságú, veszélyes maradt a jég, ezért ajánlatos az önkormányzatok vagy civil szerveztek által ellenőrzött és egyéb szolgáltatásokat is nyújtó pályák lehetőségével élni a téli sportolásra vágyóknak.

Balatonfüreden már megnyílt a pálya az Esterházy-strandon, ahol mentőfelügyeletet, illemhelyet és világítást biztosítanak. A település másik partszakaszán, a móló mellett, a Vitorlás étterem előtti öbölben is megfelelő jégvastagságot mértek.

Siófokon az Ezüstparton az Arany János utca előtti partszakaszon nyitották meg a jégpályát. Itt reggel 9 órától sötétedésig lehet korcsolyázni, csúszkálni, fakutyázni. A pálya működtetői ezen időszak alatt állandó ügyeletet tartanak, egészségügyi szolgálatot is biztosítanak, továbbá büfé, mobil illemhely is kiegészíti a szolgáltatásokat.

Tihanyban a Belső-tavon is megnyílt már egy jégpálya, amelynek a felülete rendkívül jó minőségű. Hivatalosan péntektől-vasárnapig naponta 10-17 óra között tart nyitva, és hétközben - a kitett tábla szerint- tiltani fogják a jégen tartózkodást.

Keszthely, télen
Fiatalok jégkorongoznak a befagyott Balatonon, a keszthelyi strandon.
MTI Fotó: Turcsi Gábor

Keszthelyen a Városi strand területén a tervek szerint vasárnap nyílik meg a hivatalos jégpálya pályafelügyelettel, zenével, kivilágítással, forralt borral és forró teával.

Balatonfűzfőn a Föveny strandon a jég kiválóan alkalmas a sportolásra, és bár hivatalosan itt nem lesz kijelölt pálya, az önkormányzat biztosít mentőeszközöket, és büfé, illemhely is üzemel.

Fonyódon a péntek délelőtti bejárás után tiltó táblákat helyeztek ki, mert a jég nagyon egyenetlenül fagyott be. Még a part közelében is vannak szabad vízfelületek. A Sándor-telepi strandon szombatra tervezett jégkarnevált emiatt egy héttel későbbre halasztották.

Több helyen nincs és nem is lesz hivatalosan kijelölt jégpálya, de a helyi vállalkozók vagy az önkormányzat biztosít különféle szolgáltatásokat. Kitartó hideg esetén a következő hétvégéken Alsóörsön és Balatonföldváron jégkarneválra készülnek.

Révfülöpön szombaton tartják a VI. Rianás - forraltborfőző és süteménysütő versenyt a Halász utcában és a Tóparti Galériában.
 

.