Labdarúgó-vb 2018 - Itt az első nyolcaddöntő eredménye

Foci-vb 2018

2018.06.30. 21:47

Labdarúgó-vb: Franciaország az első negyeddöntős.

Franciaország jutott elsőként negyeddöntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután 4-3-ra legyőzte Argentínát szombaton, Kazanyban.

    A francia csapat a nyolc között az esti Uruguay-Portugália találkozó továbbjutójával játszik pénteken, Nyizsnyij Novgorodban.

    Eredmény, nyolcaddöntő:
Franciaország-Argentína 4-3 (1-1)
---------------------------------
Kazany, 42 873 néző, v.: Alireza Faghani (iráni)
    gólszerzők: Griezmann (13. - tizenegyesből), Pavard (57.), Mbappé (63., 68.) illetve Di María (41.), Mercado (48.), Agüero (93.)
    sárga lap: Matuidi (72.), Pavard (73.), Giroud (93.), illetve Rojo (11.), Tagliafico (19.), Mascherano (43.), Banega (50.), Otamendi (93.)

    Franciaország:
    --------------
Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Raphaël Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez - N'Golo Kanté, Paul Pogba - Kylian Mbappé (Florian Thauvin, 89.), Antoine Griezmann (Nabil Fekir, 83.), Blaise Matuidi (Corentin Tolisso, 75.) - Olivier Giroud

    Argentína:
    ----------
Franco Armani - Gabriel Mercado, Nicolás Otamendi, Marcos Rojo (Federico Fazio, a szünetben), Nicolás Tagliafico -  Enzo Pérez (Sergio Agüero, 66.), Javier Mascherano, Éver Banega -  Cristian Pavón (Maximiliano Meza, 75.), Lionel Messi, Ángel Di María

    I. félidő:
    ----------
    13. perc: Mbappé sprintelt végig szinte az egész pályán, Rojo a büntetőterületen belül érte utol, és csak szabálytalanul tudta megállítani. A megítélt tizenegyest Griezmann gurította be majdnem a kapu közepébe (1-0).
    41 perc: Di María 24 méterről, középről lőtte ki a bal felső sarkot (1-1).

    II. félidő:
    -----------
    48. perc: Messi lőtt kapura a tizenhatos vonaláról, a hosszú sarokba tartó labdába az ellépni igyekvő, teljesen egyedül álló Banega olyan szerencsésen ért bele, hogy az a rövid alsó sarokban kötött ki (1-2).
    57. perc: Matuidi indította el Hernandezt a bal oldalon, a hátvéd centerezését Otamendi röviden fejelte ki, a túloldalon érkező Pavard 17 méterről csodálatos mozdulattal lőtte be a felpattanó labdát a hosszú felső sarokba (2-2).
    63. perc: Ezúttal Pogba indította Hernandezt, aki laposan adott középre, Matuidi kísérletét blokkolták a védők, a lepattanó labdát Mbappé az ötös sarkáról lőtte laposan a kapuba (3-2).
    68. perc: Lloris, Kanté, Griezmann, Matuidi, Giroud, Mbappé volt a labda útja a francia kapu előterétől az ellenfél tizenhatosáig, s a Paris Saint-Germain 19 éves támadója a kimozgó Armani mellett 11 méterről a hosszú sarokba gurított (4-2).
    93. perc: Messi tizenhatoson belülre beívelt labdáját a csereként beállt Agüero csúsztatta hét méterről a jobb sarokba (4-3).

    A francia csapat a csoportkör során legyőzte Ausztráliát (2-1) és Perut (1-0), majd egy dánok elleni 0-0-s döntetlennel biztosította be csoportelsőségét. Az albiceleste a nyitókörben Izlanddal csak 1-1-es döntetlent játszott, majd a Horvátországgal szembeni 3-0-s vereség után Nigéria legyőzésével jutott tovább.
 
   Az dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, Jorge Sampaoli némi meglepetésre Gonzalo Higuaínt és Sergio Agüerót is kihagyta a kezdőcsapatból, amelynek három támadója Lionel Messi és Ángel Di María mellett a Boca Juniorsban játszó Cristian Pavón volt. A szakvezetőnek ez volt a 15. mérkőzése a válogatott kispadján, és ezúttal sem szakította meg sorozatát: kétszer egymás után nem állt még fel ugyanazzal a kezdőcsapattal.

    A túloldalon Didier Deschamps 80. alkalommal irányította a franciákat, ezzel megelőzte az örökrangsor élén Raymond Domenech-et. A játékosként 103-szoros válogatott szakvezetőnek ez volt élete első Argentína elleni összecsapása.

    A mérkőzés első nagy lehetősége a franciák előtt adódott: Antoine Griezmann 9. percben, 23 méterről elvégzett szabadrúgásánál csak a keresztléc mentette meg az argentinokat. Négy perccel később már az sem: az Atlético Madrid támadója tizenegyesből szerezte meg a vezetést csapatának.
  
  A gól után is az európai együttes maradt támadásban, Kylian Mbappé megindulásaival nem tudott mit kezdeni az argentin védelem. A félidő második felére a franciák visszahúzódtak a saját térfelükre, a dél-amerikaiak birtokolták jóval többet a labdát. A 41. percben Di María gyakorlatilag a semmiből egyenlített: ballábas lövése előtt helyzete sem volt csapatának.
 
   A fordulás után Ever Banega szerencsés góljával szinte azonnal megszerezte a vezetést Argentína, de a gallok Benjamin Pavard bombagóljával tíz percen belül egyenlítettek, majd Kylian Mbappé duplázásával megnyugtató előnybe kerültek.
   
 Az összecsapás utolsó harmadában a kitámadó dél-amerikai védelemmel szemben több veszélyes kontrát is vezetett Deschamps együttese, de gólt az argentinok értek el, igaz, ez már csak szépségtapasz volt: a címvédő németek után az előző vb döntőjének a vesztese is elbúcsúzott.

    Mindez azt is jelenti, hogy Messi pályafutása során továbbra sem szerzett gólt a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában, és az argentinokat - csakúgy, mint az 1986-os vb-címük óta mindig - ezúttal is európai gárda búcsúztatta.

.