Hirdetés

Labdarúgó vb - Minden idők legdrágább világbajnoksága lesz
Illusztráció - MTI Fotó: Czagány Balázs

Labdarúgó vb - Minden idők legdrágább világbajnoksága lesz

Labdarúgó vb

2018.06.09. 23:27

Oroszország minden idők legdrágább labdarúgó-világbajnokságára készül.

Hirdetés

Oroszország minden idők legdrágább labdarúgó-világbajnokságára készül, amelynek összköltsége 883 milliárd rubel, azaz 14,2 milliárd dollár (3,834 billió forint) lesz, a régiók kiadásait is beleszámítva - írta pénteki számában, saját számításai alapján az RBK orosz gazdasági napilap.

A vb annak ellenére is rekordot dönt, hogy a szervezők több projektről lemondtak, és több objektumot nem sikerül majd határidőre átadni.

Az eddigi legdrágább világbajnokságot eddig Brazília tartotta 2014-ben, 11,6 milliárd dollárból.

A vb-re való felkészülés szövetségi állami programja hivatalosan mintegy 11 milliárd dollárjába került az orosz költségvetésnek. A legjelentősebb kiadási tényezők közül a közlekedési infrastruktúra fejlesztése 6,11 milliárd, a stadionépítés és -rekonstrukció 3,45 milliárd, a szálláshelyek kialakítása pedig 680 millió dollárba került. A vb költségvetését a rendezési pályázat 2010-ben történt elnyerése 12 alkalommal módosították.

A mérkőzéseket az eredetileg tervezett 14 város 16 stadionja helyett 11 település 12 arénájában fogják lejátszani. A szervezők egyebek között lemondtak egy új Moszkva megyei létesítmény megépítéséről és a jaroszlavli stadion rekonstrukciójáról.

Nem épült meg a Moszkva és a Szocsi közötti, valamint az Európai Unió országai felé vezető gyorsvasút, továbbá az orosz és az osztrák főváros közötti széles nyomtávú vasút. Nem teljesült az a terv sem, hogy a rendező városokban a repülőtérről vonattal lehessen beutazni a belvárosba, valamint töröltek több vízi közlekedési projektet is.

Új repülőtér épült Rosztov-na-Donuban, új terminált adtak át Moszkvában (Seremetyjevón), Szentpéterváron, Szamarában, Volgográdban és Nyizsnyij Novgorodban, valamint korszerűsítették a jekatyerinburgi légikikötőt. 21 hotelt építettek fel a vb-helyszíneken. Moszkva-Domogyedovo új terminálja és Seremetyjevo új leszállópályája ugyanakkor nem készült el határidőre.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki éves televíziós fórumán feladatként nevezte meg annak a biztosítását, hogy a világbajnokságra kiépített infrastruktúrát elsősorban a sport fejlesztésére fordítsák Oroszországban. Óvta a régiók kormányzóit attól, hogy hagyják, hogy az új stadionok később piacokká alakuljanak át.

Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes április végén úgy nyilatkozott, hogy a vb-előkészületek az elmúlt öt év során 14 milliárd dollárral, azaz mintegy 1 százalékkal járultak hozzá az orosz bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez.

 "Úgy mondanám, hogy világbajnokság nélkül jelenleg nem lenne növekedés" - mondta Dvorkovics.

Az orosz GDP az olajár csökkenése és a nyugati szankciók okozta kétévi csökkenés után tavaly 1,5 százalékkal nőtt. Az RBK által megszólaltatott gazdasági szakértők szerint a világbajnokság által gerjesztett gazdasági növekedés gyorsan fel fog szívódni a kormányzati ráfordítások ellenére.