Hirdetés

Labdarúgó-vb 2018 - Bejutott a legjobb nyolc közé Horvátország

Labdarúgó-vb 2018 - Bejutott a legjobb nyolc közé Horvátország

Foci-vb 2018

2018.07.01. 23:27

Büntetőkkel jutottak negyeddöntőbe a horvátok.

Hirdetés

Horvátország 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 3-2-re legyőzte Dániát Nyizsnyij Novgorodban, így bejutott a legjobb nyolc közé az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

    A horvátok a nap során korábban a spanyolokat ugyancsak büntetőpárbajban legyűrő oroszokkal játszanak szombaton Szocsiban az elődöntőbe kerülésért.
    
    Eredmény, nyolcaddöntő:
Horvátország-Dánia 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 3-2
-----------------------------------------------------------------
Nyizsnyij Novgorod, 43 000 néző, v.: Néstor Pitana (argentin)
    gólszerzők: Mandzukic (4.), illetve M. Jörgensen (1.)
    sárga lap: M. Jörgenssen (115.)
    
    Horvátország:
    ------------
Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 81.) - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic (Mateo Kovacic, 71.) - Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic (Andrej Kramaric, 97.) - Mario Mandzukic (Milan Badelj, 108.)

    Dánia:
    ------
Kasper Schmeichel - Jonas Knudsen, Simon Kjaer, Mathias Jörgensen, Henrik Dalsgaard - Andreas Christensen (Lasse Schöne, a szünetben), Thomas Delaney (Michael Krohn-Dehli, 98.), Christian Eriksen - Yussuf Yurary Poulsen, Andreas Cornelius (Nicolai Jörgensen, 66.), Martin Braithwaite (Pione Sisto, a hosszabbítás szünetében) 

    I. félidő:
    ----------
    1. perc: Jobb oldali hatalmas bedobás után Mathias Jörgensen lőtt közelről kapura, a labda a lábak alatt átcsúszott, a vetődő Subasic belekapott, a kapufára ütötte, onnan pedig a gólvonalon túlra perdült (0-1). 
    4. perc: Gyorsan egyenlítettek a horvátok: Vrsaljko tört be jobb oldalon a dán tizenhatoson belülre, középre passzolt, a labda ide-oda pattogott, majd Mandzukichoz került, aki hat méterről, fordulásból a kapu jobb oldalába lőtt (1-1)
    
    Hosszabbítás:
    II. félidő:
    ----------
    114-116. perc: Modric jó ütemű kiugratásával Rebic indult meg, kicselezte a kapust, de a hátulról érkező Mathias Jörgensen buktatta. A megítélt büntetőt Modric lőtte, a balra vetődő Schmeichel azonban védett.

    Gyors gólváltással indult a mérkőzés, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet, így még négy perc sem telt el, amikor már 1-1 volt az állás.
    Azután lassacskán kialakult az első félidőt alapjában meghatározó játékkép: a horvátok futballoztak fölényben, többet támadtak és lőttek kapura, a szívósan védekező dánok pedig egy-egy ellenakcióval igyekeztek veszélyt teremteni.
    A szünet után is hasonló volt a felállás, de a nagyon fegyelmezetten játszó dánok ekkor már többször indultak meg előre, miközben a horvátoknak nem nagyon volt elképzelésük arról, hogyan kerüljenek a dán védők mögé és távolról is csak elvétve tudtak kapura lőni. Viszonylag eseménytelen játékkal telt el a második félidő, így hosszabbítás következett.
    Ebben a dánok kezdtek aktívabban, miközben továbbra is hatékonyan szűrték meg az ellenfél támadásait. A horvátok - ahogy a második félidő nagy részében - a ráadásban sem játszottak lendületesen, ha eljutottak a dán kapuig, a védők mindig létszámfölényben voltak. Mindkét szövetségi kapitány élt az új szabály adta lehetőséggel, a hosszabbításban negyedik cserével frissített.
    A mérkőzés inkább a dánok elképzelése szerint alakult, stabilan védekeztek, és az idő haladtával egyre magabiztosabbá váltak, míg a horvátok csak az első félidőben diktáltak nagy tempót. A sok bizonytalansággal lezajló tizenegyespárbaj után viszont mégis ők örülhettek.  

    Tizenegyesek:
    Eriksen lövésébe Subasic beleért, a labda a jobb kapufán csattant
    Badelj a jobb oldalt vette célba, az elvetődő Schmeichel lábbal hárított
    Kjaer a bal felsőbe bombázott (0-1) 
    Kramaric a jobb alsó sarokba passzolt (1-1)
    Krohn-Dehli is (1-2)
    Modric középre gurított, a labda éppen elfért az elvetődő Schmeichel lába mellett (2-2)
    Schöne jobbra tartó félmagas lövését Subasic megfogta
    Pivaric a jobb alsó sarok felé lőtt, de Schmeichel védett
    N. Jörgensen középre célzott, Subasic lábbal védett
    Rakitic a jobb alsó saroba gurította a labdát, Schmeichel a másik oldalra vetődött (3-2)

.