Hirdetés

Labdarúgó-vb 2018 - Belgiumé a bronzérem

Labdarúgó-vb 2018 - Belgiumé a bronzérem

Foci-vb 2018

2018.07.14. 20:07

Foci-vb: A belga válogatott szerezte meg a harmadik helyet az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Hirdetés

A belga válogatott szerezte meg a harmadik helyet az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon azzal, hogy szombaton 2-0-ra legyőzte az angol csapatot a szentpétervári bronzmérkőzésen.

    Belgium története legjobb eredményét érte el, ezt megelőzően egy negyedik hely volt számára a csúcs 1986-ban, amikor a bronzcsatában 4-2-re kikapott Franciaországtól.
    Az 1966-ban világbajnok angolok is másodszor játszottak harmadik helyért, és előzőleg, 1990-ben ők is alulmaradtak, mégpedig 2-1-re az olaszokkal szemben.    

    Bronzmérkőzés:
Belgium-Anglia 2-0 (1-0)

-------------------------
Szentpétervár, 64 406 néző, v.: Alireza Faghani (iráni)
    gólszerzők: Meunier (4.), Hazard (82.) 
    sárga lap: Witsel (93.), illetve Stones (52.), Maguire (77.)

    Belgium:
    --------
Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen - Thomas Meunier, Youri Tielemans (Mousa Dembele, 78.), Axel Witsel, Nacer Chadli (Thomas Vermaelen, 39.) - Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku (Dries Mertens, 60.), Eden Hazard

    Anglia:
    -------
Jordan Pickford - Phil Jones, John Stones, Harry Maguire - Kieran Trippier, Ruben Loftus-Cheek (Dele Alli, 84.), Eric Dier, Fabian Delph, Danny Rose (Jesse Lingard, a szünetben)- Raheem Sterling (Marcus Rashford, a szünetben), Harry Kane

    I. félidő:
    ----------
    4. perc: Lukaku indította a bal szélen Chadlit, aki pontosan ívelt középre, Meunier pedig közelről a kapuba kotorta a labdát (1-0)

    II. félidő:
    -----------
    82. perc: Hazard kapott jó ütemű kiugratást De Bruynétől, majd pontosan lőtt a jobb alsó sarokba (2-0).  
        
    A két csapat a vb csoportszakaszának harmadik fordulójában találkozott már egymással, akkor Adnan Januzaj góljával a belgák 1-0-ra nyertek. A bronzéremért két csalódott csapat csapott össze: az elődöntőben a belgák 1-0-ra kaptak ki a franciáktól, az angolok pedig hosszabbításban 2-1-re a horvátoktól.
   

 A belgák nagy lendülettel vetették bele magukat a játékba, már a negyedik percben vezetést szereztek, és azután is több ígéretes akciót vezettek. Bő negyedóra elteltével magára talált az angol csapat, ennek eredményeként kiegyenlítettebbé vált a küzdelem. Ekkor már többnyire a két tizenhatos között zajlott a passzolgatás, a kapukhoz nehezebben jutottak el a felek. Ezzel együtt akadt helyzete az angol együttesnek is, a befejezések azonban nem voltak pontosak.

A szigetországiak birtokolták többet a labdát, de statikusan futballoztak, kevés elképzeléssel támadtak, a játékrész második felében már nem is lőttek kapura, miközben a meg-megiramodó belgák akcióiban többször ott volt a gólveszély.

Hiába jött két csere angol részről a szünetben, a belgák a második félidőben is könnyen mentek át a középpályán és kerültek ellenfelük kapuja elé, nem egyszer ígéretes helyzetben. Az angolok azonban a 70. percben így is egyenlíthettek volna: Dier jól lépett ki a védők közül és az ötös bal sarkától átemelte a labdát az elvetődő Courtois felett, ám Alderweireld az utolsó pillanatban tisztázott.

Ezután pár percig úgy tűnt, kissé felpörögnek az angolok, de a hajrában megint jók voltak a belga ritmusváltások, és Hazard egy szép találattal eldöntötte a mérkőzést.    

A belga keretből tíz játékos - Lukaku, Eden Hazard, Batshuayi, Chadli, De Bruyne, Fellaini, Januzaj, Mertens, Meunier és Vertonghen - szerzett gólt a világbajnokságon, ami csúcsbeállítás. Remek teljesítményükkel a franciákhoz (1982) és az olaszokhoz (2006) csatlakoztak. 

A belgák 16 góllal a legeredményesebbek az oroszországi vb mezőnyében. A vasárnapi döntőben pályára lépő horvátok 12-nél, a franciák 10-nél tartanak.

.