Hirdetés

Labdarúgó-vb 2018 - Elődöntőben a horvátok, búcsúztak az oroszok

Labdarúgó-vb 2018 - Elődöntőben a horvátok, búcsúztak az oroszok

Foci-vb 2018

2018.07.07. 23:33

Labdarúgó-vb: 11-esekkel győzték le a házigazdák válogatottját.

Hirdetés

Utolsóként a horvátok jutottak be az elődöntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután szombaton, Szocsiban 11-esekkel legyőzték a házigazdák válogatottját.

    A horvátok - akik az 1998-as harmadik hely után történetük során másodszor szerepelhetnek a legjobb négy között - a szerdai, moszkvai elődöntőben az angolokkal találkoznak. A másik ágon francia-belga elődöntő lesz.
    Eredmény, negyeddöntő:
Horvátország-Oroszország 2-2 (1-1, 1-1, 2-1), tizenegyesekkel: 4-3
------------------------------------------------------------------
Szocsi, 44 287 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
    gólszerzők: Kramaric (39.), Vida (101.), illetve Cserisev (31.), Fernandes (115.)
    sárga lap: Lovren (35.), Strinic (38.), Vida (103.), Pivaric (112.) illetve Gazinszkij (109.)

    Horvátország:
    -------------
Danijel Subasic - Sime Vrsaljko (Vedran Corluka, 97.), Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 74.) - Ivan Rakitic, Luka Modric - Ante Rebic, Andrej Kramaric (Mateo Kovacic, 88.), Ivan Perisic (Marcelo Brozovic, 63.) - Mario Mandzukic

    Oroszország:
    ------------
Igor Akinfejev - Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Szergej Ignasevics, Fjodor Kudrjasov - Alekszandr Szamedov (Alekszandr Erohin, 54.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev, Gyenyisz Cserisev (Fjodor Szmolov, 67.) - Artyom Dzjuba (Jurij Gazinszkij, 79.), Alekszandr Golovin (Alan Dzagojev, 102.)

    I. félidő:
    ----------
    31. perc: A félpályánál labdát szereztek az oroszok, Cserisev tört előre, s előbb kényszerítőzött Dzjubával, majd a visszakapott labdát 22 méterről, középről a horvát kapu jobb felső sarkába lőtte (0-1).
    39. perc: Mandzukic a bal szélen betört az orosz tizenhatoson belülre, majd a rövid oldalon érkező Kramarichoz emelte a labdát, aki öt védő között hat méterről a kapuba fejelt (1-1).

    Hosszabbítás:
    I. félidő:
    ----------
    101. perc: Jobb oldali horvát szögletnél Vida fejelt a 11-es pont magasságából, a labda elszállt két orosz védő és Corluka között, majd a kapu bal oldalában kötött ki (2-1).

    II. félidő:
    -----------
    115. perc: Dzagojev a tizenhatos jobb sarkától tekert szabadrúgásból a horvát kapu elé, középen a tömegből Fernandes ugrott a legmagasabbra, és a honosított brazil védő a kapu jobb oldalába fejelt (2-2).

    Az első félidőben rögtön a kezdés után nagy iramú, lüktető volt a játék, amelyben a horvátok kezdeményeztek, míg az oroszok pár húzásból igyekeztek gyors kontrát vezetni. A házigazdák a korábbi mérkőzéseikhez hasonlóan mezőnyben ezúttal is rengeteget dolgoztak, viszont most - ellentétben az Uruguay és a Spanyolország elleni találkozóval - a papíron sokkal erősebb rivális ellen is támadó szellemben kezdtek. Az intenzív letámadó felfogásnak, valamint a vállalkozó kedvnek volt köszönhető, hogy Cserisev találatával vezetéshez jutottak az oroszok. A horvátokat megzavarta, hogy mezőnyfölényük ellenére hátrányba kerültek. Két védőjük kapott sárga lapot, pedig nyolc olyan játékosuk volt - négy a kezdőben -, akit sárga lapok miatti eltiltás fenyegetett a találkozó előtt. A horvátok azonban így is nyugodtan mehettek pihenőre: Mandzukic helyzetfelismerése és Kramaric helyezkedése egyenlítést ért még a szünet előtt.
    A második játékrész elején lassabb volt az iram, de a sportszerű játék, a magas színvonal és a horvát mezőnyfölény továbbra is megmaradt. Az oroszok ekkor behúzódtak a térfelükre, az ellenfélnek így több lehetősége és helyzete adódott, a legnagyobb a 60. percben, amikor Perisic 8 méterről a kapufát találta el, majd a labda elgurult keresztben a gólvonal előtt. A 75. perc után az oroszok tízperces rohamra indultak, amelyben ismét nyílt volt a játék, de utána megint beszorultak. Viszont megőrizték a kapujukat az újabb góltól, és jöhetett a hosszabbítás.
    A ráadás első félidejében a horvátok megszerezték a vezetést. Az együttes mezőnyfölényben játszott ugyan, de helyzetet nem tudott kialakítani, találatát szöglet előzte meg. A hátrányban lévő házigazda azonban meg tudott újulni, és egy szabadrúgás utáni fejessel egyenlített.
    A nyolcaddöntőben az oroszok és a horvátok is 1-1-re végeztek - előbbiek a spanyolok, utóbbiak a dánok ellen -, és miután a ráadásban sem bírtak riválisaikkal, végül a tizenegyespárbaj hozta meg a döntést. Ezúttal is ez döntött, a horvátok javára.

    11-esek:
    Szmolov flegma lövését Subasic kézzel hárította (0-0). 
    Brozovic magabiztosan lőtt félmagasan a kapu bal oldalába (1-0).
    Dzagojev laposan a kapu bal oldalába lőtt (1-1).
    Kovacic bal alsó sarokra tartó lapos, de nem túl erős lövését Akinfejev kivédte (1-1).
    Fernandes nagy erővel a kapu jobb alsó sarka mellé lőtt (1-1).
    Modric lapos lövésébe beleért ugyan Akinfejev, majd a labda a kapufát is érintette, de végül a kapuban kötött ki (2-1).
    Ignasevics nagy erővel lőtt a jobb alsóba (2-2).
    Vida higgadtan helyezett a kapu jobb oldalába (3-2).
    Kuzjajev a kapu jobb oldalába lőtt (3-3).
    Rakitic higgadtan lőtt a kapu jobb oldalába (4-3).

.