Hirdetés

Nyíltvízi úszó Eb - Eredmények 10 kilométeren

Nyíltvízi úszó Eb

2018.08.09. 16:03

Olasz Anna 2500 méter után kilencedik volt a skóciai Európa-bajnokságon.

Hirdetés

Legjobb magyarként Olasz Anna a 11. helyen végzett csütörtökön 10 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán.

Csütörtök reggel ismét verőfényes napsütés köszöntött Glasgow-ra és környékére, de amikor a Loch Lomond vizében elrajtolt a 31 fős mezőny, már kellemetlen, metsző szél nehezítette a körülményeket.
Eleinte a német Finnia Wunram, majd az olimpiai bajnok holland Sharon van Rouwendaal vezetett. Olasz Anna 2500 méter után kilencedik volt kilenc másodperces hátránnyal, Novoszáth Melinda a 14., Sömenek Onon Katalin pedig a 24. helyen haladt.

Féltávnál is - az egy nappal korábban 5 kilométeren győztes - Van Rouwendaal vezette a kilencfős élbolyt, a magyarok közül Olasz 38.4 másodperccel követte őt a tizedik helyen, Novoszáth 20., Sömenek pedig 22. volt.

A folytatásban az olimpiai címvédővel csak egy honfitársa, valamint Wunram és két olasz úszó tudta tartani a tempót, sőt egy görög, egy portugál, és később egy orosz versenyző feladta a küzdelmet. Az utolsó kör előtt Olasz 11. volt 1:50 perces hátránnyal, Sömenek a 19. pozícióba került, Novoszáth pedig 21. volt, de ők már több mint négy és fél perccel le voltak maradva az élmezőnytől.

A hajrában már látszott, hogy az elsőség Van Rouwendaal és Giulia Gabrielleschi között fog eldőlni. A befutó végül nem hozott nagy csatát, mert a holland magabiztosan ért elsőként célba, így 2014 után ismét Európa-bajnok lett ezen a távon.
 

Olasz Anna 11. helyen zárt csaknem háromperces hátránnyal, Sömenek Onon Katalin 18., Novoszáth Melinda pedig 20. lett.

A verseny után Olasz Anna elmondta, nem elégedett a teljesítményével.
    "Össze vagyok zavarodva. Nem értem, miért nem jön ki a befektetett munka a versenyeken. A felkészülésem nem volt zavartalan, kétszer is betegen álltam rajthoz, ez rossz döntés volt" - nyilatkozta.

A Szegedi Úszó Egylet sportolója hozzátette, a 10 kilométeres táv elejétől kezdve fájt neki az úszás, leginkább a vállával voltak problémák.

"A közelmúltban jól mentek az edzések, egyáltalán nem vagyok fásult, nem várom a szezon végén. Töretlenül készülök a vasárnapi 25 kilométerre, két hét múlva pedig Macedóniában versenyzek" - mondta Olasz.

Szerdán 5 kilométeren a férfiaknál Rasovszky Kristóf aranyérmes, Székelyi Dániel tizedik lett.

Csütörtök kora délután 10 kilométeren Rasovszky, Székelyi és Huszti Dávid, szombaton a Huszti, Novoszáth, Olasz, Rasovszky összeállítású vegyesváltó képviseli a magyar színeket.

Vasárnap 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek indul, amennyiben megrendezik a leghosszabb táv versenyét, ugyanis a várható esős időjárás és az alacsony vízhőmérséklet miatt ez is bizonytalanná vált.

Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: a vizes sportágakon kívül a torna, az evezés, a golf, a triatlon, és a kerékpár kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.

    Eredmények, 10 km:
    nők, Európa-bajnok:

    -------------------
   Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:54:45.7 óra
2. Giulia Gabrielleschi (Olaszország) 1:54:53.0
3. Esmee Vermeulen (Hollandia) 1:55:27.4
...11. Olasz Anna 1:57:43.8
...18. Sömenek Onon Katalin 2:02:12.4
...20. Novoszáth Melinda 2:02:28.9

.