F1 Kanadai Nagydíj - Vettel lett az első, mégis Hamilton győzött

MTI

2019.06.09. 22:30

A világbajnokság két hét múlva a Francia Nagydíjjal folytatódik Le Castellet-ben.

Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája ért célba elsőként a vasárnapi Forma-1-es Kanadai Nagydíjon, öt másodperces büntetése miatt mégis a címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője győzött.

Az ötszörös világbajnok Hamiltonnak ez volt idei ötödik, pályafutása 78. futamgyőzelme, Montréalban pedig karrierje hetedik diadalát aratta, és növelte az előnyét az összetett pontversenyben.

A második helyezett Vettel mögött a harmadik a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc, a negyedik pedig a Mercedes finn versenyzője, Valtteri Bottas lett.
A szombati időmérő edzés végeredményéhez képest némileg módosult a felállás a rajtrácson, mivel egyrészt a McLarennel versenyző Carlos Sainzot két hellyel hátrébb sorolták akadályozásért, másrészt a Haas pilótája, Kevin Magnussen autójában a szombati kicsúszása után motort cseréltek, és a tizedik pozíció helyett csupán a boxutcából indulhatott.

Lewis Hamilton autóját vasárnap délelőtt szinte teljesen szét kellett szerelni a hidraulikus olaj szivárgása miatt. Ráadásul később kiderült, hogy a fékek sem működtek tökéletesen, ezt még a rajtrácson is javították, ám ezek a problémák a versenyzését végül nem befolyásolták.

A rajtnál egy változás történt az élmezőnyben, a hatodik helyről indult Bottas egy pozíciót rontott, később viszont sikerült felzárkóznia. A kerékcserék során szinte mindenki kemény keverékű abroncsokat kapott, de ez nem hozott komoly változásokat, Vettel az első, Hamilton a második, Leclerc pedig a harmadik helyen haladt magabiztosan. Mögöttük Daniel Ricciardo és Bottas harcolt a negyedik pozícióért - utóbbi járt sikerrel -, Max Verstappen pedig rendkívül sokáig várt a boxkiállással.

Harminc körrel a vége előtt Hamilton megközelítette Vettelt, aki néhány perccel később elhibázott egy kanyart, és bár a kicsúszását követően a címvédő előtt maradt, a versenybíróktól - némileg szigorúan - öt másodperces büntetést kapott, mert nem biztonságosan tért vissza az aszfaltcsíkra.

Ezt követően Hamiltonnak már nem kellett megelőznie riválisát a győzelemhez, elég volt, hogy szorosan mögötte maradt, pedig a Ferrari kilenc, Vettel pedig tizennégy futam után győzhetett volna ismét.
A világbajnokság két hét múlva a Francia Nagydíjjal folytatódik Le Castellet-ben.

.