Vizes vb - A vasárnapi fináléba jutott versenyzők a vizes vb-n

Vizes vb

2019.07.21. 09:53

Az elődöntőket és a döntőket közép-európai idő szerint 13 órától rendezik.

Késely Ajna és Kapás Boglárka bejutott a 400 méter gyors vasárnapi fináléjába a kvangdzsui világbajnokságon, és döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó is. Hosszú Katinka fantasztikus idővel jutott elődöntőbe 200 méter vegyesen, Szabó Szebasztián pedig 50 méter pillangón úszhat elődöntőt.

A délelőtti előfutamokban a sort Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna nyitotta 200 méter vegyesen, előbbi sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban (is). Mindkét magyar a harmadik előfutamban kapott helyet, a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója szenzációs, 2:07.02-es idővel ért célba. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt - a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert.

Hosszú teljesítményén csak ámultak a szakírók, hiszen a statisztikák szerint minden idők legjobb előfutamos teljesítményét láthatta a közönség.
    

Jakabos 2:13.29-cel éppen csak kicsúszott az elődöntő 16-os mezőnyéből. Hosszú csak az elődöntő után nyilatkozik majd, míg Jakabos elmondta, csak magára próbált figyelni, és annak tükrében, hogy az elmúlt hónapokban nem igazán ment neki az edzés, ezt kifejezetten jó úszásnak tartja.
 Női 100 méter pillangón Szilágyi Liliána, a szám 2014-es ifjúsági olimpiai bajnoka 59.32 másodperces idővel 26. lett.
    

Férfi 50 méter pillangón a nemrég honosított Szabó Szebasztián - aki márciusban országos csúcsot úszott Debrecenben -, valamint a szám 2015-ös világbajnoki bronzérmese, Cseh László állt rajtkőre. Előbbi 23.07 másodperccel összesítésben a negyedik helyen ment tovább, a 33 éves Cseh viszont 23.94-gyel csak 32. lett. Szabó azt nyilatkozta, hogy a rajt után elkövetett egy kisebb hibát, túlságosan mélyen kezdte meg az első karcsapást, ezt leszámítva viszont minden renden volt. Hozzátette, mindenképpen 23 másodpercen belül kell úsznia a fináléba kerülésért. A kilencedik világbajnokságán szereplő Cseh azt mondta, hogy ez még egy 100 méter pillangó kezdéséhez is rendkívül gyenge lett volna. "Sajnos valami apróság hiányzik az úszásomból" - jegyezte meg letörve.
    

Női 400 méter gyorson előbb Késely Ajna ugrott medencébe: a 17 éves versenyző 4:03.51 perces új egyéni csúccsal - hat századdal javította meg eddigi legjobbját - a harmadik helyen jutott döntőbe. Őt Kapás Boglárka követte, aki az amerikaiak sztárjával, Katie Ledeckyvel egy futamban, 4:07.05-tel a harmadik lett, és a hetedik helyen jutott tovább.
    

"Nagyon erős a mezőny, tudtam, hogy jót kell úsznom ahhoz, hogy bejussak a fináléba. Ariarne Titmusszal próbáltam menni, tudtam, hogy ő erősebben kezd. Az eddigi legjobb délelőtti időmből négy-öt másodpercet sikerült lefaragnom, az érzés viszont ugyanolyan volt, mint máskor. Meglátjuk, mert délután mindig jobbat megyek" - mondta Késely Ajna, aki a fináléban megcélozza Kapás országos csúcsát (4:02.37).
    

"Boldog vagyok, mert döntőbe jutottam. Mondjuk, amikor megláttam az időt, akkor jöttem rá, miért is nem fáradtam el. A fináléba mindenképpen szeretnék 4:03 alá bemenni" - nyilatkozta Kapás.
    

Férfi 100 méter mellen Horváth Dávid 1:02.38-as idővel 46. lett.
    

Az előfutamok zárásaként a 4x100 méteres férfi gyorsváltók küzdelmeit rendezték meg, két éve Budapesten a magyarok a vb egyik legnagyobb szenzációját okozták azzal, hogy bronzérmet szereztek. Kozma Dominikhez, Németh Nándorhoz és Bohus Richárdhoz ezúttal Szabó Szebasztián csatlakozott. A váltó végül - főként Szabó óriási hajrájának köszönhetően - 3:13.90 perces eredménnyel a nyolcadik helyen becsúszott a fináléba. Ezzel az eredménnyel a váltó kvótát szerzett a jövő évi tokiói olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy az esti döntőben Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter és Németh Nándor úszik majd. Szabó az 50 méter pillangó elődöntőjére koncentrál.
    

Az elődöntőket és a döntőket közép-európai idő szerint 13 órától rendezik.

.