Forma-1 - Itt a vasárnapi Magyar Nagydíj teljes rajtsorrendje

Fotók

MTI

2019.08.03. 16:47

A Magyar Nagydíj szombati időmérő edzés eredményei.

Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a 34. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti az élről.

A 21 éves versenyzőnek ez pályafutása első pole pozíciója, amelyet F1-es karrierje 93. sikerült megszereznie. A holland versenyző ezzel a Forma-1 történetének századik pilótája lett, aki időmérő edzést nyert.

Verstappen mellől Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája rajtolhat a Hungaroringen, míg a harmadik kockát a címvédő és ötszörös világbajnok brit Lewis Hamilton foglalhatja el a másik Mercedesszel.

A kvalifikáció első, 18 perces szakaszában először Verstappen villant meg, pályacsúcsot jelentő 1:15.817 perces köridejével simán nyerte ezt az etapot, amely során Charles Leclerc a célegyenesre fordító kanyarban megcsúszott és a gumifalnak csapta Ferrarija hátulját. A monacói pilóta tovább tudott menni, és azonnal a boxba hajtott, hogy a második szakaszra a szerelők kijavítsák a sérüléseket. Az öt kieső névsora nagyjából a papírforma szerint alakult, az első rész nagy vesztese Daniel Ricciardo (Renault) volt, aki csak a 18. rajtkockát szerezte meg.

A második, 15 perces szakaszban ismét javultak az idők, itt Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak egy újabb rekordot érő, 1:15.548 perces körrel. Leclerc autóját rendbe hozták a Ferrari szerelői, így a fiatal monacói versenyző is folytathatta az időmérőt. A múlt vasárnap Hockenheimben harmadik helyezett orosz Danyiil Kvjat (Toro Rosso) ebben az etapban búcsúzott a további küzdelemtől, és a 13. rajtkockát szerezte meg, míg a 2007-ben világbajnok finn Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) az utolsó pillanatban jött fel tizediknek, így részt vehetett a harmadik szakaszban.

A pole pozícióról is döntő, 12 perces utolsó részben első nekifutásra Verstappen volt a leggyorsabb 1:14.958 perccel, amellyel újfent megjavította a pályacsúcsot. A holland versenyzőt az utolsó pillanatokban sem lehetett megállítani, hibátlan körrel, 1:14.572 perces idővel szerezte meg F1-es pályafutása első pole pozícióját.

Hamilton mellől Leclerc startolhat majd vasárnap, míg a harmadik sorból a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari), valamint a francia Pierre Gasly (Red Bull) rajtol. Jó időmérőt futottak a McLarenek: a brit Lando Norris hetedik, a spanyol Carlos Sainz Jr. nyolcadik lett.

A 34. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnap 15.10-kor kezdődik.

    A teljes rajtsorrend:
    ---------------------

    1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
    2. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
    3. sor:
Sebastian Vettel (német, Ferrari)
Pierre Gasly (francia, Red Bull)
    4. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren)
    5. sor:
Romain Grosjean (francia, Haas)
Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)
    6. sor:
Nico Hülkenberg (német, Renault)
Alexander Albon (thaiföldi, Toro Rosso)
    7. sor:
Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)
Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)
    8. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
George Russell (brit, Williams)
    9. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Racing Point)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault)
    10. sor:
Lance Stroll (kanadai, Racing Point)
Robert Kubica (lengyel, Williams)

Galéria

.